Είναι συχνό φαινόμενο τώρα που θα ζεστάνει ο καιρός να ψάχνεις μια πηγή ενυδάτωσης και γρήγορης ενέργειας. Το νερό είναι βασικό στοιχείο για την ενυδάτωση του οργανισμού και αξίζει να έχει πρωταρχικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του. Παρόλα αυτά τα αθλητικά και ενεργειακά ποτά προωθούνται ευρέως, ως προϊόντα αύξησης της ενέργειας, ενίσχυσης της εγρήγορση και βελτίωσης της σωματικής απόδοσης, προσελκύοντας όσους ασκούνται ή χρειάζονται περισσότερη ενέργεια. Είναι από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνονται από εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών καταναλώνουν τα περισσότερα ενεργειακά ποτά και σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων μεταξύ 12 και 17 ετών πίνουν τακτικά.

Τι είναι τα ενεργειακά ποτά και ποιά η διαφορά τους από τα αθλητικά ποτά; Ποιες οι διαφορές τους ;

Πιο αναλυτικά, ένα αθλητικό ποτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που ασκούνται σε υψηλή ένταση για μεγάλη διάρκεια, πχ περισσότερο από μία ώρα, ειδικά σε περίπτωση υπερβολικής εφίδρωσης. Τα ποτά αυτά, περιέχουν υδατάνθρακες με τη μορφή ζάχαρης (π.χ. γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σακχαρόζη) ή γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων. Η κύρια χρήση τους είναι η γρήγορη αναπλήρωση γλυκόζης, υγρών και ηλεκτρολυτών (όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο) που χάνονται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Η ζάχαρη και οι ηλεκτρολύτες που εμπεριέχονται παρέχουν γρήγορη ενυδάτωση και απορρόφηση, καθώς ενισχύουν την αντοχή του ασκούμενου.

Αντιθέτως, τα ενεργειακά ποτά είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν. Διατίθενται στο εμπόριο για να αυξήσουν την εγρήγορση και τα επίπεδα ενέργειας. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεΐνης, περίπου 160-200mg, ποσότητα περίπου ίση με δύο φλιτζάνια καφέ. Αναφορικά με τη ζάχαρη, από σακχαρόζη ή/και γλυκόζη, περιέχουν ίση ή και περισσότερη ποσότητα από την αντίστοιχη ποσότητα αναψυκτικού. Μπορούν να προστεθούν επίσης περαιτέρω ουσίες όπως ανθρακούχο νερό και τεχνητά γλυκαντικά καθώς και διεγερτικά και βότανα που σχετίζονται με την εγρήγορση και τη βελτιωμένη απόδοση.

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία σας αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ημερησίως ή αν τα συνδυάσετε με άλλα ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη ξεπερνώντας έτσι τη συνιστώμενη δόση καφεΐνης που μπορεί να λάβει ο οργανισμός ημερησίως. Επίσης δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τους στα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, στις εγκύους και στα άτομα που παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικά συμπτώματα είναι : πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι και διάρροια, οδοντικά προβλήματα, ζάλη και έλλειψη ύπνου. Κάποιες δημοσιεύσεις έχουν αναφέρει πως μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ορμονών του στρες, ακόμη και σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

Ένα άλλο δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση της ζάχαρης ενώ τα συμπτώματα απόσυρσης (πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα) μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από 12-24 ώρες. Έτσι, καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε πόση ποσότητα καφεΐνης καταναλώνουμε ημερησίως, ειδικά αν τη λαμβάνουμε από ενεργειακά ποτά ή σε συνδυασμό με αυτά!