Σε διαφορετικές εποχές και υπό άλλες συνθήκες η παραμονή και η εργασία από το σπίτι θα φάνταζαν άπιαστο όνειρο. Όταν όμως ο εγκλεισμός αυτός γίνεται υποχρεωτικός τότε σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο και το όνειρο μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη. Οι εντάσεις και τα ενδεχόμενα προβλήματα που δημιουργεί η συγκατοίκηση, ακόμη και με το αγαπημένο μας πρόσωπο , είναι αναμενόμενα . Αυτά όμως επιτείνονται κατά τη διάρκεια του lockdown.

Πολλά ζευγάρια ήρθαν αντιμέτωπα με μια νέα πραγματικότητα αφού πλέον δεν εργάζονται ή εργάζονται από το χώρο του σπιτιού , συνεπώς δεν αλλάζουν περιβάλλοντα χώρο , δεν έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα και συναδέλφους, έχοντας περιορίσει γενικότερα τις κοινωνικές συναναστροφές που λειτουργούσαν ως σημείο αποσυμπίεσης. Με αυτόν τον τρόπο εκλείπει ο χρόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου το ζευγάρι περνούσε χωριστά πράγμα που δημιουργούσε το αίσθημα
έλλειψης του ενός στον άλλον. Υπάρχει δηλαδή μια μόνιμη παρουσία και όλο το βάρος και η ένταση αποφορτίζεται σε ένα μόνο άτομο. Έτσι μια απλή ερώτηση του τύπου : «Τι θα φάμε σήμερα;» μπορεί να εξελιχθεί σε καυγά και να καταλήξει με τη
φράση : « Μου ΄χεις φάει τη ζωή» και τις κλασικές επακόλουθες ατάκες αναλόγως την περίπτωση.

Πριν , λοιπόν, αρχίσει ο καθένας μέσα στο σπίτι να στήνει παγίδες για τον άλλον σαν την ταινία Home alone καλό θα ήταν να δοκιμάσει πρώτα δυο-τρία πραγματάκια μήπως και βοηθήσει να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Αρχικά να βρει ο καθένας τον προσωπικό του χρόνο και χώρο. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο , ειδικά όταν πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά σίγουρα θα υπάρχει ένα ήσυχο δωμάτιο να καθίσει κάποιος να διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο, να δει μια σειρά στην τηλεόραση ή ακόμη και να ακούσει λίγη μουσική. Καλό θα ήταν και η γυμναστική να γίνεται χωριστά , χρησιμοποιώντας το μήνυμα με κωδικό 6 , μια βόλτα σε κοντινή απόσταση από το σπίτι λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Βέβαια αυτό για ζευγάρια που διατηρούν μια υγιή σχέση δεν ισχύει εφ’ όσον σε αυτές τις περιπτώσεις η γυμναστική μαζί μπορεί και να φέρει περισσότερο θετικά οφέλη. Δεύτερον ο χρόνος που περνάει το ζευγάρι μαζί να είναι όσο πιο ποιοτικός γίνεται .
Συζητήσεις που αφορούν τα οικονομικά βγαίνουν από τη λίστα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας ωραίος τρόπος να περάσει κανείς όμορφα την ώρα του αρκεί να μην γίνονται αυτά αφορμή για παρεξήγηση όταν κυριαρχεί λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει το πάθος του ανταγωνισμού.

Τέλος φυσικά το αυτονόητο , η επικοινωνία. Το να εκφράζει ο καθένας ό,τι νιώθει και να δημιουργείται ένας όμορφος διάλογος είναι αυτό που θα λύσει τα περισσότερα προβλήματα και θα βοηθήσει να αναπτυχθεί μια ειλικρινής σχέση. Τώρα που υπάρχει άπλετος χρόνος για συζήτηση είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει ο ένας τον άλλον καλύτερα και σε βάθος .

Γιατί τέτοιες ευκαιρίες μπορεί να μην ξαναέρθουν στη ζωή.