Το πρωί γραφίστρια, το βράδυ performer αυτή είναι η Zirconia.

Αρχικά θέλω να μου πεις μερικά λόγια για εσένα, ώστε να σε γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα!

Ο κόσμος με γνωρίζει από το ψευδώνυμο & alter ego μου, τη Zirconia Starfighter, την οποία “κατασκεύασα” σαν concept από ανήλικη, θέλοντας να συμμετέχω σε μουσικά forum κάπως πιο incognito στα πρώτα μου ιντερνετικά βήματα αλλά και ως persona σε εναλλακτικές φωτογραφίσεις μου, με τις οποίες καταπιάστηκα από πολύ μικρή ηλικία. Βέβαια θα πρέπει να τονίσω πως, η εν λόγω persona δεν ξέφευγε ούτε κατά το ήμισυ από τον αληθινό εαυτό μου.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει το όνομά μου και γενικά δε με φοράνε τα ρούχα όπως τα φοράω εγώ. Ξεκίνησα πρώτη ως Ελληνίδα που, γύρω στο 2000, εισήγαγα το alternative-fetish modeling στη χώρα μας με πολλά δημοσιεύματα τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό.

Φιγουράρω ακόμα και σε βιβλία, ανάμεσα στα γνωστότερα μοντέλα του είδους. Ξεκινώντας ως go-go dancer σε πασίγνωστα dark/industrial clubs από το 2004, συμμετείχα σε video clip γνωστών καλλιτεχνών και κατέληξα να ανελιχθώ σε stage dancer σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου συνεργάστηκα με καλλιτέχνες των αγαπημένων μου μουσικών σκηνών, όπως: Soman, Welle:Erdball, Mono No Aware, Amduscia, Eisenfunk, Alien Vampires, Vertical Mode κ.ά. Συνέχισα χορεύοντας για πασίγνωστα ονόματα της ευρύτερης ηλεκτρονικής και mainstream σκηνής, όπως: Armin Van Buuren, Glenn Morrison, Dave Aude, Seb Fontaine, Anthony Pappa, Gareth Emery, Modestep. Tα shows μου εμπεριέχουν από στοιχεία burlesque cabaret εποχής μέχρι και πιο «επιθετικές» cyber/φουτουριστικές παραλλαγές. Αξιοσημείωτες υπήρξαν επίσης και οι συμμετοχές μου σε εναλλακτικές και fetish επιδείξεις μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό – κυρίως για μεγάλες φίρμες latex ρούχων.

Γιατί είναι τόσο παρεξηγημένο το RnB από τον κόσμο;

Δεν έχω ιδέα να σου πω την αλήθεια γιατί ακούω ελάχιστα έως καθόλου RnB, καθότι λάτρης της electro-industrial από τα παιδικά μου χρόνια, όπως και, άλλων πολλών μουσικών ειδών (goth, new age, new wave, gothic rock, synth-pop, aggrotech, EBM, TBM, power-noise, dark ambient, avant-garde, electro-pop και η λίστα είναι ατελείωτη). Τώρα τι παρεξηγεί ο κόσμος και τι όχι δεν έχω προσέξει (ούτε και με ενδιαφέρει) να σου πω την αλήθεια και γενικά βρήκες άνθρωπο τώρα να ρωτήσεις. Ποτέ μου δεν πρόσεχα και κανέναν τι λέει, αν κοιτάει και τι σχολιάζει. Ίσως κάποιοι κατηγορήσουν τη λεγόμενη “RnB του συρμού” όπως θα την χαρακτήριζα εγώ, διότι αν ακούσεις στίχους, κατά ένα 85% μόνο για ναρκωτικά, σεξ, λεφτά και Lamborghini μιλάνε. Τα δε αντίστοιχα ελληνικά “τραγούδια” (ο θεός να τα κάνει) είναι ακόμα πιο κακού επιπέδου. Ηχητικά ακόμα και το autotune δεν τους σώζει ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι αοιδοί του εν λόγω είδους ακούγονται σαν να έχουν καταπιεί κάλτσα μαζί με ζευγάρι γαλότσες. Είμαι η πλέον ακατάλληλη να σου απαντήσω τη συγκεκριμένη ερώτηση και δη με τη δική μου μουσική παιδεία. Ευτυχώς όμως, κάποιοι καλλιτέχνες του είδους από έξω, ακούγονται και με το παραπάνω.

Με ποια προοπτική πήγες στον χώρο του χορού;

Δεν είχα καμία προοπτική ή σχέδιο στο κεφάλι μου. Βγήκε από φυσικού μου και, προέκυψε. Έχω στην κατοχή μου τρία πτυχία, BΑ (Graphic Design Bachelor Degree), MA (Master of Arts in Design) από το πανεπιστήμιο του Derby (Λονδίνο, UK) και την πρώτη σχολή γραφιστικής και interior design στην Ελλάδα, τη Βακαλό (Vakalo School of Art & Design), αλλά και επάρκεια (άδεια διδασκαλίας) στη γαλλική γλώσσα. Μιλάω άπταιστα αγγλικά, γαλλικά καθώς και λίγα ιταλικά. Ο χορός δεν ήταν λοιπόν στα πλάνα μου αλλά, λόγω δημιουργικότητας την οποία απαιτούσε το επάγγελμα του γραφίστα, τη διοχέτευσα στην πορεία σε εμφανίσεις μου σε σκηνές και φωτογραφίσεις. Κάπως έτσι λοιπόν έτυχε και πέτυχε.

Συμφωνείς σε αυτό που λέει ο κάθε ένας στο είδος του;

Ακράδαντα! Δεν είμαστε όλοι για όλα. Και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω προβλήματα κατά καιρούς σε θέματα προσαρμογής σε καλλιτεχνικές καταστάσεις, δρώμενα και ζητούμενα. Κάνω άθλο να παραστήσω τη χαρούμενη κάποιες φορές που δεν είμαι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και μέρη στη χώρα μας που είναι και πιο open minded στο τι θα παρουσιάσουν κι εκεί βγάζω την πραγματική τρέλα μου.

Εσύ γενικότερα στη ζωή σου είσαι άτομο που θα ακούσει; Ή κάνεις αυτό που σου λέει εκείνη τη στιγμή η καρδιά σου;

Αυτό έχει να κάνει με την συμβουλή και, από το πόσο καλοπροαίρετος θα είναι ο συνομιλητής μου. Την ειρωνεία ή τον κακοπροαίρετο καλοθελητή συμβουλών θα τον αντιληφθώ αμέσως κι αναλόγως θα ακούσω ή όχι. Στην εποικοδομητική κριτική είμαι θετική, στην κακοπροαίρετη θα ανταποδώσω σαν χείμαρρος ή θα την αγνοήσω. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την αρχική προσέγγιση άλλωστε.

Σου δίνουν συμβουλές τα κοντινά σου πρόσωπα; Πες μου μία χαρακτηριστική που την έχεις ακολουθήσει κι έχει βγει σε καλό.

Αυτή η ερώτησή σου δένει απίστευτα με την προηγούμενη. Πολλές συμβουλές μου έδωσαν. Ο περίγυρός μου έχει μεγάλη σχέση με τον καλλιτεχνικό τομέα. Έχω ακολουθήσει τις περισσότερες κι όλες είχαν θετικό αντίκτυπο. Ειδικά των γονέων μου που μου δίδαξαν από μικρή ότι ο κόσμος ή, μάλλον πιο σωστά η πλέμπα από την οποία αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, δε χρωστάει καλό, οπότε και να μην παίρνω ποτέ προσωπικά την όποια κακή κριτική ή γνώμη τρίτων. Κοιτούσα μια ζωή να αυτοκαθορίζομαι κι όχι να επηρεάζομαι από τρίτους. Δυστυχώς η πλειοψηφία -ειδικά των Ελλήνων- δεν εύχεται πρόοδο για τον πλησίον του. Προτιμάει ας πούμε να πάει άσχημα η δουλειά κάποιου, οποιουδήποτε θεωρεί ανταγωνιστή, η επιχείρησή του ή πιο λαϊκιστί “να του ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού” παρά να μεριμνήσει για την αυτοβελτίωσή του. Με είχαν προειδοποιήσει για τυχόν προδοσίες, λυκοφιλίες, αντιγραφές-κακέκτυπα και εκμετάλλευση που θα μου προέκυπταν στο μέλλον, οπότε ήμουν πλήρως προετοιμασμένη για την όποια κακία θα εισέπραττα. Για παράδειγμα σύστηνα κόσμο για τυχόν συνεργασίες οι οποίοι στην πορεία όχι μόνο με άφηναν στην απέξω, αλλά εκμεταλλεύονταν χειριστικά τις όποιες διασυνδέσεις μου κι επιπλέον έριχναν τρελό «φτυάρι» εις βάρος μου. Κατανόησα όμως τους φόβους και τα κόμπλεξ τους προς εμένα και προχώρησα παρακάτω. Έτσι κι αλλιώς οι μη αυθεντικοί είναι κι αναλώσιμοι, οπότε δεν μάσησα καν. Ούτε άλλαξα τον χαρακτήρα μου για να μοιάσω στο παραμικρό με τη σαπίλα τους. Την όποια όμως θετική ενέργεια και οπτική της ζωής -που πολύ εξυμνείται τελευταία- δεν την διδάχτηκα τόσο από τους τότε υπερπροστατευτικούς γονείς μου. Τη συνάντησα κι εισέπραξα περισσότερο από τους στενούς φίλους μου που πλέον αποτελούν μια οικογένεια για μένα. Ξέρουν ποιοι είναι και τους ευγνωμονώ κάθε μέρα που βρίσκονται στη ζωή μου. Για να κάνω καριέρα 15 χρόνια τώρα σίγουρα ξέρω τι κάνω. 

Γενικά είσαι άνθρωπος που ανοίγεται όταν γνωρίσει κάτι νέο στη ζωή του;

Είμαι ανοιχτό βιβλίο, ομιλητική με όλους ανεξαιρέτως, δεν έχω άμυνες σε γενικές γραμμές. Με την ίδια ευκολία όμως που θα με δεις ανοιχτή και πρόσχαρη σε κάτι νέο μπορώ να βάλω τείχη επιτόπου μόλις αντιληφθώ το παραμικρό που θα με χαλάσει. Εκεί μπορεί οποιοσδήποτε να με θεωρήσει και αλλοπρόσαλλη αλλά πίστεψέ με, έχω τους λόγους μου. Γενικά βάζω όρια σε συμπεριφορές και δίνω αέρα με μέτρο, αναλόγως ποιον έχω απέναντί μου.

Έχεις αρκετούς θαυμαστές άντρες να υποθέσω. Πες μου δύο περιπτώσεις από σχόλια. Το ένα να είναι κολακευτικό και να σε έκανε να γελάσεις κι ένα άλλο που μπορεί να τον χαστούκιζες κιόλας!

Με έκανες να θυμηθώ τις δυο καλύτερες περιπτώσεις κομπλιμέντων που έλαβα από δυο διαφορετικές πλευρές. Η μία από Έλληνα που, δεν γνωρίζει στο 100% την δεκαπενταετή μου καριέρα, ο οποίος μου έστειλε κάτι πολύ κολακευτικό στα γενέθλιά μου, το οποίο έκανα prinstscreen (να το θυμάμαι στα γεράματα). Μου έκανε την εξής ερώτηση: “Απόγονος του Dorian Gray;”. Του απάντησα ένα ειλικρινέστατο ευχαριστώ στο οποίο μου συμπλήρωσε: “όχι εμένα, τα γονίδιά σου. Σου έχουν φερθεί άψογα”. Ομολογώ με αποστόμωσε, το κοιτούσα αποσβολωμένη για ώρα. Το δεύτερο καλύτερο σχόλιο ήταν από άτομο που με γνώριζε από τις συμμετοχές μου στο εξωτερικό -από το έτος 2005 και ύστερα- ο οποίος με ρώτησε “why don’t you age?”. Ομολογώ μερικοί άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά να σου φτιάχνουν τη μέρα και τη διάθεση. Τώρα το άλλο το αρνητικό/προσβλητικό αρχικά δε θέλω να το θυμάμαι, αλλά θυμάμαι πολύ καλά ότι συνοδευόταν κι από χειρονομία σε δημόσιο χώρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον χαστούκισα, μπουνιά στη μούρη του έδωσα. Ήταν η πρώτη μου και, ευελπιστώ η τελευταία στη ζωή μου γιατί, τρεις μέρες πονούσε το χέρι μου.

Ξέρω ότι ασχολείσαι και με το facebook και γενικότερα με τα social media. Μιλάς με θαυμαστές;

Όσο πιο αραιά μπορώ γιατί τα social media τα χρησιμοποιώ κυρίως για δουλειές, τόσο γραφιστικές όσο και χορευτικές. Οπότε πολύ πιθανόν να με πετύχουν online εν ώρα εργασίας και να μην μπορώ ίσως να ανταπεξέλθω σε συζήτηση. Αν είναι της σοβαρότητας που μου αναλογεί ή του χαβαλέ που μου ταιριάζει θα είμαι ευχάριστη συνομιλητής κιόλας. Σε περιπτώσεις βέβαια άσκοπων μηνυμάτων δεν δύναμαι να χασομεράω και το ξεκαθαρίζω από την αρχή αυτό σε όλους-ες.

Έχεις κάποιες εμφανίσεις αυτό το διάστημα;

Όλο και κάπου θα με δεις. Οπουδήποτε με κλείσουν γίνονται ανακοινώσεις σε εβδομαδιαία βάση στις σελίδες μου (zirconia-starfighter.com, facebook.com/zirconia.starfighter.model) και στις σελίδες των εκάστοτε μαγαζιών. Διαφημίζω ανελλιπώς τα μέρη που προωθούν το show μου.

Τι άλλα μας ετοιμάζεις;

Κατά καιρούς εμπλουτίζω τα show μου με νέες ιδέες, σπέσιαλ εφέ, κουστούμια και concept. Δε συνηθίζω να αποκαλύπτω τα όποια μελλοντικά μου σχέδια. Αρχικά γιατί δεν κάνω ιδιαίτερα και ύστερα γιατί αποκαλύπτοντάς πλέον το παραμικρό σαν να σκηνοθετώ και τη όποια αντιγραφή ή ενδεχόμενη αποτυχία τους. Ακολουθώ μια άλφα ροή και, είμαι ανοιχτή σε προτάσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα με ενθαρρύνουν να επενδύσω περισσότερο στη δουλειά μου που την αγαπώ. 

Δώσε το δικό σου μήνυμα στο κοινό μας που θα δει αυτή τη συνέντευξη.

Εύχομαι σε όλους την επιτυχημένη καριέρα που επιδιώκουν, μαζί με κάποια προσφορά προς το κοινό καλό αν αυτό είναι εφικτό. Να διατηρείτε και να αναπτύσσετε την δημιουργικότητά σας, παράλληλα με το πνεύμα σας, τόσο μέσα από την δουλειά σας όσο κι από τα χόμπι σας. Μέσα σε αυτόν τον συνεχή αγώνα επιβίωσης κι αναγνώρισης, μην παραλείψετε την διατήρηση μιας αρμονίας στην προσωπική σας ζωή. Να είστε ο εαυτός σας!