“Δε μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου”


Κάτι που μας έφερε στιγμές σκέψεις και ανατριχίλας ακόμη και αν πρόκειται για ένα ρομπότ.
Ένα ρομπότ κλεισμένο σε κλουβί όπου μπορούσε να το δει το κοινό να μαζεύει το κόκκινο λάδι που έμοιαζε με αίμα.
Το ρομπότ αυτό ήταν προγραμματισμένο να κάνει αστεία και να παίζει με το κοινό κάνοντας 32 προγραμματισμένες κινήσεις, όπως το να “ξυστεί” ή χορέψει, κινήσεις πιο κοντά στα ανθρώπινα δεδομένα.
Μια απο τις κινήσεις που είχε προστεθεί πάραυτα, ήταν να σκουπίζει το λάδι που έρεε, πάλι κοντά του προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. Το 2019 και αφου το ρομπότ δεν είχε πλέον χρόνο για διάλειμμα και παιχνίδια- με τους ανθρώπου γύρο του- μάζευε το λάδι, χωρίς να μπορεί να σταματήσει μα και χωρίς ουσιαστικα να μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Κάπως έτσι ήρθε σε τέλος και η λειτουργία του “can’t help myself robot”.

Το γυμνό κορίτσι

Το 1974, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έκανε ένα πείραμα στο όνομα της τέχνης το οποίο παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή της. Σε μια γκαλερί στη γενέτειρά της, το Βελιγράδι, άπλωσε 72 αντικείμενα σε ένα τραπέζι τα οποία μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κοινό με “τον όποιον” τρόπο απάνω της. Μερικά από τα αντικείμενα απλά, καλοήθη όπως ένα φτερό, άρωμα ή τριαντάφυλλα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Υπήρχε στο τραπέζι ένα ψαλίδι, ένας λοστός, ένα όπλο γεμάτο με σφαίρες, «Ήμουν έτοιμη να πεθάνω» δήλωσε. Μετά από 6 ώρες και ενώ το κοινό στην αρχή την ειχε αγκαλιάσει, προσπάθησε να τη κάνει να γελάσει, να τη χαιδεψει ή να της βάλει λίγο λάδι. Στο τέλος έφυγε, έσταζε αίμα, δάκρυα, μα ευτυχώς ακόμη ζωντανή, αφού ένας από το ακροατήριο αποφάσισε να πιασει το όπλο, να οπλίσει, να σημαδέψει.

Ο κύκλος της ζωής

Ο Γάλλος χορευτής Yoann Bourgeois εκφράζει έντεχνα τις δυσκολίες της ζωής με έναν χορό βασισμένο σε μια ακροβατική ρουτίνα που αντικαθιστά τις καθημερινές δυσκολίες και τα σταδια επιτυχίας ενός ανθρώπου.
Αυτή η παρουσίαση αναφέρεται στη μοναχικότητα με μόνο σύμμαχο τον εαυτό μας.
Ο συμβολισμός ξεχύνεται μέσα από κάθε βουτιά ως κάθε δυσκολία, μέσα από κάθε επόμενο βήμα ως τον καθημερινό πόλεμο και σε κάθε σκαλοπάτι ως την κάθε επιτυχία μας.