Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, οι απατεώνες συνεχώς εφευρίσκουν νέους τρόπους για να εξαπατήσουν τους χρήστες του διαδικτύου. Μια νέα μέθοδος απάτης που έχει πρόσφατα αναδυθεί αφορά την κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών μέσω εξαιρετικά ελκυστικών προσφορών για δημοφιλή προϊόντα όπως τα AirPods ή τα iPhones.

Συγκεκριμένα, οι απατεώνες διαφημίζουν στα social media μια απίστευτη προσφορά όπου μέσω της χρήσης ενός κουπονιού, οι χρήστες φέρεται να μπορούν να αγοράσουν τα προαναφερθέντα προϊόντα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Τα βίντεο που συνοδεύουν αυτές τις διαφημίσεις φαίνονται να προέρχονται από Έλληνες χρήστες που ισχυρίζονται πως κατάφεραν να “χακάρουν” ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, επιτυγχάνοντας έκπτωση 99,9% στις αγορές τους. Το “τυράκι” της απάτης είναι απλό: Σας προτρέπουν να εισάγετε τον προωθητικό κωδικό (π.χ. “Testadmin” ή “Chek123”) κατά τη διαδικασία αγοράς, υποσχόμενοι πως θα αποκτήσετε τα επιθυμητά προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (π.χ. iPhone με ένα ευρώ ή AirPods με δέκα λεπτά). Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Όταν προχωράτε στην πληρωμή του συμβολικού αυτού ποσού, απαιτείται η εισαγωγή των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο όπου οι απατεώνες επιτυγχάνουν τον στόχο τους: Κλέβουν τα στοιχεία της κάρτας σας, περιλαμβάνοντας το όνομά σας, τον αριθμό της κάρτας, την ημερομηνία λήξης και τον κωδικό ασφαλείας. Φυσικά, η αγορά ποτέ δεν πραγματοποιείται. Είναι σημαντικό να προσέχετε τέτοιου είδους “προσφορές” στο διαδίκτυο. Πάντα να είστε επιφυλακτικοί και να ερευνάτε την αξιοπιστία μιας προσφοράς πριν καταθέσετε οποιοδήποτε προσωπικό σας στοιχείο. Η ενημέρωση και η προσοχή είναι οι καλύτεεροι σύμμαχοι ενάντια σε τέτοιου είδους απάτες.

Πως να προστατευτείς με τις αγορές στο διαδίκτυο

Προκειμένου να προστατευθείτε, συνιστάται να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

Ελέγχετε πάντα την εγκυρότητα των προσφορών: Πριν προβείτε σε αγορά, εξετάστε την αξιοπιστία του ιστότοπου και των πηγών των προσφορών. Ψάξτε για κριτικές και σχόλια άλλων χρηστών.

Ποτέ μην κοινοποιείτε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας: Εάν μια προσφορά απαιτεί την εισαγωγή των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας για την αγορά ενός προϊόντος σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για απάτη.
Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Προτιμήστε τη χρήση ασφαλών μεθόδων πληρωμής όπως το PayPal, που παρέχουν επιπλέον επίπεδα προστασίας.

Μην παρασύρεστε από υπερβολικά καλές προσφορές: Εάν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε πιθανότατα δεν είναι. Ο σκεπτικισμός είναι καλός σύμμαχος στην προστασία από τις απάτες.

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες τάσεις απάτης: Κρατάτε τον εαυτό σας ενημερωμένο για τους νέους τρόπους απάτης στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφοριών και οδηγοί ασφαλείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας: Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό ασφαλείας στον υπολογιστή σας είναι ενημερωμένο και ενεργό. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον στρώση προστασίας από κακόβουλες ιστοσελίδες και προγράμματα.

Καταλήγοντας, η καλύτερη άμυνα ενάντια στην απάτη είναι η προληπτική δράση και η συνεχής ενημέρωση. Πάντα να είστε επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για προσφορές που φαίνονται υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές, και να προστατεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία με τη μέγιστη προσοχή. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και υπευθυνότητα.