«Βουλιάζουν» τα ελληνικά νησιά

Τον δρόμο για την ολική επαναφορά του στα επίπεδα του 2019, αν όχι υψηλότερα, στρώνει ο ελληνικός τουρισμός, με τα νούμερα των αφίξεων να προοικονομούν μια νέα χρονιά-ρεκόρ κόντρα στα ευρύτερο ασταθές περιβάλλον. Παρότι μάλιστα το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο για το σύνολο των επιχειρήσεων, δεδομένης της μεγάλης αύξησης σε κόστη αλλά και των διαφορετικών ταχυτήτων με τους οποίους κινούνται οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί, οι εξαιρετικές επιδόσεις των νησιωτικών κι άλλων δημοφιλών προορισμών, θα μπορούσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων στα έσοδα.


Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πληρότητες στα νησιά των Κυκλάδων, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει τον πήχη του 2019 αποτελώντας πόλο έλξης για όλες σχεδόν τις βασικές αγορές της χώρας. Ειδικότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, το 100% αγγίζουν σχεδόν οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη. Έχοντας κατακτήσει μάλιστα ήδη από τον Ιούλιο, τον τίτλο των quick recovery πρόορισμων, ο Αύγουστος αναμένεται να κινθηθεί στα ίδια θεαματαικά επίπεδα, ενώ πολύ καλές προδιαγράφονται οι προοπτικές και για την τουριστικές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επιχειρηματίες του νησιού.


Πέρα από τους κατεξοχήν πρωταθλητές βέβαια, δυναμικά φαίνεται να έχει μπει η σεζόν και για την Πάρο και την Νάξο. Στην περίπτωση της τελευταίας, ήδη από τον Μάιο η αύξηση των ακτοπλοϊκών αφίξεων άγγιξε το 200% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, ενώ ακόμα και τον Ιούνιο το νησί κατάφερε να προσεγγίσει σε ποσοστό 94% τις πληρότητες της χρονιάς αναφοράς. Ακόμα καλύτερα αναμένεται να κινηθούν και οι πιο θερμοί μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιος – Αύγουστος) ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σχεδιάζουν να τα επισκεφτούν και τον Σεπτέμβριο, όπως μαρτυρούν οι υπάρχουσες κρατήσεις.
Αντιστοίχως καλά κινείται η κίνηση και στην περίπτωση της Πάρου, με τον Ιούνιο να αποδεικνύεται ο καλύτερος μήνας των τελευταίων ετών από άποψη επισκεψιμότητας. Ήδη από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι ακτοπλοϊκές αφίξεις έχουν αναπληρώσει πλήρως αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019 και κινούνται μάλιστα υψηλότερα κατά 10% περίπου. Τα νούμερα αναμένεται να συνεχιστούν και Ιούλιο – Αύγουστο με τις προσδοκίες για έναν καλό Σεπτέμβριο να αυξάνουν επίσης.
Από 90% έως και 100% αναμένεται να κινηθούν και οι πληρότητες σε Μήλο, Τήνο, Ίο, Άνδρο, Σίφνο, για τους δύο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού.


Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται φυσικά και η Κρήτη, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία αρκετών προορισμών του νησιού να προσεγγίζει ήδη το απόλυτο 100% και τη σεζόν να δείχνει ότι θα τραβήξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι και σήμερα Βρετανοί, Τσέχοι, Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί και Πολωνοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα Χανιά, ενώ Γερμανοί, Αυστριακοί και Γάλλοι ψηφίζουν Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που καθημερινά μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων για Οκτώβριο.

Πηγή: insider.gr

About Author /

Life is a tricky, stay in your magic

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search