Μπορεί τη φετινή χρονιά να έχουν αλλάξει τα πάντα, όμως, υπάρχουν μερικές συνήθειες που μένουν σταθερές. Εδώ και κάποιες μέρες έχει ξεκινήσει η νηστεία του Πάσχα και είναι ίσως η καλύτερη δίαιτα (ευκαιρία) να αλλάξεις το μενού σου, να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από όλα τα περιττά που καταναλώνουμε συχνά στο σπίτι και φυσικά – αν προσέξεις – να αδυνατίσεις με έναν πιο εύκολο τρόπο. Μην ξεχνάς ότι και το καλοκαίρι δεν είναι πια τόσο μακριά.

Ενισχύεις το μεταβολισμό σου

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η βραχύχρονη νηστεία μπορεί να διεγείρει τον μεταβολισμό με έναν διαφορετικό – και τόσο απολαυστικό για εσένα – τρόπο, κατά τον οποίο επικεντρώνεται στην καύση λίπους.

Έχεις πιο υγιές δέρμα

Εσύ προσθέτεις στη διατροφή σου πλούσιες ποσότητες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ο οργανισμός σου αυξάνει, λόγω των αντιοξειδωτικών που “κρύβονται” στη σύσταση τους, την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτά τα δύο συστατικά μειώνουν την εμφάνιση ξηρότητας και ερεθισμού του δέρματος, ενώ σε προστατεύουν από φαινόμενα ακμής.

Πεινάς λιγότερο συχνά

Τα νηστίσιμα τρόφιμα, λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σημαίνει ότι περιέχουν μια μικρή ποσότητα θερμίδων σε μια μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Έτσι, από τη μία μπορείς να φας λίγο περισσότερο και από την άλλη να πεινάσεις μετά από αρκετή ώρα.

Επιβραδύνεις τη γήρανση

Η γήρανση καθυστερεί, όταν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών. Τα τελευταία καταπολεμούν τη δράση των ελευθέρων ριζών και προφυλάσσουν την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούμε να τα προσλάβουμε μέσω πολλών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα.

Βελτιώνεις τη λειτουργία του εντέρου

Η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του εντέρου αποκαθιστάται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα θαλασσινά προσφέρουν πρωτεΐνες που αντικαθιστούν εκείνες που δεν παίρνει ο οργανισμός λόγω αποχής από τροφές ζωικής προέλευσης. Επίσης, ο συνδυασμός αυτός προσφέρει βιταμίνη Β 12, σίδηρο και φολικό οξύ που μπορεί να μειώνονται στον οργανισμό λόγω αποχής από την κρεατοφαγία.

Γερή καρδιά

Η κατανάλωση θαλασσινών βοηθά την καρδιά, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα καθώς και την πνευματική εγρήγορση εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Η απουσία από τη διατροφή λιπαρών ουσιών της οικογένειας των ωμέγα 3 όπως το DHA και το EPΑ, έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και νευρικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι που νηστεύουν έχουν πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες, μια αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.