Ημουσική 8D είναι ένα στυλ ήχου που προκαλεί μια αίσθηση κατεύθυνσης και κίνησης στο διάστημα. Σαν να μην ακούς μουσική από τα αυτιά αλλά από το μυαλό.

Η έκδοση της μπάντας Pentatonix και άλλων ομάδων στο YouTube, εφιστά την προσοχή στις διάφορες φωνές που παίζονται από διαφορετικές πλευρές. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, απαιτούνται ορισμένες τεχνικές επεξεργασίας και το αποτέλεσμα εμφανίζεται καλύτερα στα ακουστικά με στερεοφωνικό ήχο.

Τι είναι η μουσική 8D;
Τα 8D τραγούδια είναι δείγματα ήχου που οδηγούν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση, χρησιμοποιώντας εφέ για να προκαλέσουν την αίσθηση ότι οι ήχοι αναπαράγονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό συμβαίνει μέσω τεχνικών ανάμειξης που γίνονται στα αρχικά κανάλια καταγραφής, δίνοντας μια τρισδιάστατη πτυχή. Όταν ακούτε 8D ηχητικά μηνύματα, είναι δυνατό να αισθανθείτε την ηχώ, την απόσταση και την κατεύθυνση των ήχων, σαν να ήταν ο χρήστης σε μια ζωντανή παρουσίαση.

Πού θα βρείτε μουσική 8D;
Είναι δυνατό να βρείτε μουσική 8D στο YouTube κυρίως, άλλα και σε κανάλια ήχου συνεχούς ροής, όπως το SoundCloud, προσφέρουν επίσης κάποια δείγματα. Υπάρχουν επίσης καλλιτέχνες που αφιερώνουν τον εαυτό τους στη δημιουργία ήχου με αυτό το είδος επιπτώσεων, όπως ο ίδιος ο όμιλος Pentatonix.

Ο ήχος 8D διαφέρει από τον ήχο 3D;
Αυστηρά μιλώντας, δεν υπάρχει τεχνική διαφορά μεταξύ των δύο ιδεών, καθώς και οι δύο επιδιώκουν να προσομοιώσουν τη διάδοση του ήχου με κατευθυντικό τρόπο μέσω τεχνικών καταγραφής, μίξης και επεξεργασίας. Αλλά γενικά, ο 8D ήχος χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία λογισμικού.

Γιατί πρέπει να ακούτε μουσική 8D σε ακουστικά;
Βασικά, τα ακουστικά δίνουν μια καλύτερη αίσθηση κατεύθυνσης, καθώς αναπαράγονται στερεοφωνικά, διευκολύνοντας την παραλλαγή και στις δύο πλευρές. Η αναπαραγωγή του ήχου 8D σε συμβατικά ηχεία μπορεί να καταστήσει δύσκολη αυτή την αντίληψη. Για να νιώσετε τη διαφορά, παίξτε το ίδιο τραγούδι με πρόταση 8D σε ηχείο και ακουστικό.

Απόλαυσε αυτό το μοναδικό κομμάτι σε smartphone η PC με τα ακουστικά σου.