Πολλοί υποστηρίζουν ότι το χάρισμα του ηγέτη ή το «έχεις» ή δεν το «έχεις». Αρκετοί γνωστοί ηγέτες όμως δε γεννήθηκαν με το χάρισμα, αλλά το απέκτησαν μέσα από την εμπειρία και την εξάσκηση.

Υπάρχουν τεχνικές και μυστικά που μπορείτε να μάθετε για να επηρεάζετε, να πείθετε και να εμπνέετε τους άλλους. Οι χαρισματικοί ηγέτες είναι αυτοί που πείθουν τους οπαδούς τους να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά σε μια αποστολή, να κάνουν θυσίες και να ξεπερνούν τα όριά τους για να πετύχουν τους στόχους που τους βάζουν.

Αυτά είναι μερικά ενδιαφέροντα σημεία που θα σας βοηθήσουν να «καλλιεργήσετε» περισσότερο το χάρισμά σας.

  • Δε χρειάζεται να είστε η προσωποποίηση της γοητείας
    Είναι αλήθεια ότι η προσωπική γοητεία έχει τα πλεονεκτήματά της αλλά δεν είναι απαραίτητη. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν ήταν αυτό που λέμε σύμβολο του σεξ, αλλά παρόλα αυτά θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες όλων των εποχών.
  • Φροντίστε ώστε οι άλλοι να νιώσουν ότι είναι οι πιο έξυπνοι, πιο εντυπωσιακοί και πιο συναρπαστικοί άνθρωποι που υπάρχουν.

Για να κάνετε τους άλλους να νιώθουν σημαντικοί κάντε αυτά τα 3 πράγματα όταν συνομιλείτε με κάποιον.
Α. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας στο τέλος κάθε πρότασης.
Β. Μειώστε τη συχνότητα που γνέφετε συγκαταβατικά και κάντε το αργά.
Γ. Κάντε μια μικρή παύση δύο δευτερολέπτων πριν μιλήσετε.

  • Σκεφτείτε κάτι ευχάριστο για να δείχνετε πιο ειλικρινής
    Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Έτσι, όταν σκέφτεστε κάτι ευχάριστο, το σώμα σας θα αντιδράσει με ένα ανοιχτόκαρδο, δεκτικό τρόπο. Χρειάζονται μόνο 17 milliseconds ώστε οι άλλοι να «διαβάσουν» το πρόσωπό σας και οποιαδήποτε έκφραση θα γίνει αντιληπτή.

Πολλές φορές λέμε ότι έχουμε ένστικτο, ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιον άνθρωπο και αυτό συμβαίνει γιατί διακρίναμε μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην έκφρασή του. Υπάρχει πραγματικά ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα σε ένα αληθινά ζεστό χαμόγελο και ένα «δήθεν» χαμόγελο, για αυτό σκεφτείτε κάτι ευχάριστο και το χαμόγελό σας θα είναι αληθινά… αληθινό!

  • Για να δείχνετε δεκτικός και προσφιλής, σηκωθείτε για να έρθετε στο ίδιο ύψος με το συνομιλητή σας και βγάλτε και τα δύο χέρια από τις τσέπες όταν κάνετε χειραψία.
  • Η σωστή χειραψία
    Μια σωστή χειραψία μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερες εντυπώσεις από το ακριβό σας κουστούμι. Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον ισχυρό με μια αδύναμη και αμήχανη χειραψία; Μάλλον όχι!

Αυτές είναι οι χειραψίες που καλό είναι να αποφεύγετε.

Το «ψόφιο ψάρι»: είναι αυτή που το ένα χέρι προεκτείνεται προς το άλλο αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη κίνηση.

Το σπάσιμο των δαχτύλων: είναι η πολύ δυνατή χειραψία. Ο …εξολοθρευτής συνήθως ή δεν έχει αίσθηση της δύναμής του ή είναι κάποιος που προσπαθεί παρά, μα πάρα πολύ να τον πάρουμε στα σοβαρά.

Η «εξουσιαστική»: είναι αυτή στην οποία η παλάμη είναι από την κάτω πλευρά κάτι που σημαίνει ότι ο ένας έχει το πάνω χέρι. Μια παραλλαγή αυτής είναι η «στριφτή» εξουσιαστική όπου το χέρι αρχικά είναι στη σωστή, κάθετη θέση αλλά στη συνέχεια στρίβει για να αποκτήσει το… πάνω χέρι.

Η διπλή ή αλλιώς χειραψία του πολιτικού: είναι αυτή όπου ο άλλος χρησιμοποιεί το ελεύθερο χέρι του για να καλύψει τη χειραψία, να κρατήσει τον καρπό ή να ακουμπήσει τον ώμο του άλλου.

  • Οι καλοί ακροατές διακόπτουν σκόπιμα τον άλλο και του κάνουν ερωτήσεις
    Ο Τζον Κέννεντι ήταν έξοχος ακρατής και έκανε τον άλλο να πιστεύει ότι παρακολουθούσε 100% τα λεγόμενά του. Οι περισσότεροι όταν θέλουμε να δείξουμε ότι παρακολουθούμε το συνομιλητή μας, περιμένουμε να τελειώσει και μετά να πάρουμε το λόγο. Αυτό δεν αρκεί. Δοκιμάστε να διακόψετε και να κάνετε ερωτήσεις. Αυτό θα σημαίνει ότι δείχνετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  • Επιλέξτε προσεκτικά τη θέση σας στο τραπέζι
    Αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα της συνάντησης. Όταν οι άνθρωποι κάθονται αντικριστά τείνουν να διαφωνούν περισσότερο και να μιλούν με κοφτές, μικρότερες προτάσεις. Αν θέλετε να αποφύγετε τις προστριβές, καθίστε δίπλα στο συνομιλητή σας ή σε γωνία 90 μοιρών, όχι απέναντι. Επιπλέον αποφύγετε να βάλετε το συνομιλητή σας να καθίσει με πλάτη σε μεγάλο και ανοιχτό χώρο ειδικά αν υπάρχει πολλή δράση πίσω του. Θα αισθανθεί άβολα.
  • Συνδυάστε τη δύναμη με την καλοσύνη για να έχετε όλο το πακέτο
    Η δύναμη φαίνεται στην προσωπικότητά μας. Αλλά αν θέλετε να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, πρέπει να την συνδυάσετε με λίγη ζεστασιά και καλοσύνη ώστε να μην μοιάζετε με ψυχρό δικτάτορα.
  • Εμπλακείτε εσκεμμένα σε δύσκολες και άβολες καταστάσεις για να μάθετε να αντιμετωπίζετε την εσωτερική σας δυσφορία πιο αποτελεσματικά.
    Να ξέρετε ότι κάθε ηγέτης έχει το δικό του χάρισμα. Βρείτε το δικό σας, γιατί ένα χάρισμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την καριέρα σας και να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στην επαγγελματική σας ζωή.