Τρεις καλλιτέχνες με προσφυγική προέλευση συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που διεξάγεται στο Ρότερνταμ. 

«Το φετινό θέμα της Eurovision είναι το “‘Ανοιγμα” (“Open Up”) και ελπίζουμε ότι η εκδήλωση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, με ένα πνεύμα ενότητας και συμπερίληψης, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε σχετική ανακοίνωσή της.

Μάλιστα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι καλλιτέχνες είναι ο εξής:

Μανίζα, τραγουδίστρια και πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, που εκπροσωπεί τη Ρωσία (η χώρα προκρίθηκε χτες στον τελικό της 22ας Μαΐου). Η Μανίζα έφυγε από το Τατζικιστάν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το 1994 και τώρα είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των προσφύγων, μιλώντας παντού για το θέμα αυτό. 

Τουσέ (Τουσίν Σίζα είναι το πλήρες όνομά του), μουσικός και τραγουδιστής που εκπροσωπεί τη Σουηδία (η χώρα επίσης πέρασε χτες στον τελικό). Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πήρε άσυλο από τη Σουηδία αφού πέρασε τρία χρόνια σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Ουγκάντα. Ο Τουσέ μοιράζεται ανοιχτά την εμπειρία του για το πώς αντιμετώπισε τις δυσκολίες της εγκατάστασής του και της προσαρμογής σε νέες καταστάσεις. 

Αχμάντ ΓιούντεΟλλανδός χορευτής μπαλέτου με προσφυγική προέλευση, ο οποίος θα δώσει παράσταση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του δεύτερου ημιτελικού στις 20 Μαΐου. Η παράσταση έχει τίτλο «Κοντινές Συναντήσεις Ιδιαίτερου Χαρακτήρα» και επικεντρώνεται στο θέμα της επιθυμίας της ανθρώπινης φύσης για εγγύτητα και της ανάγκης για αμοιβαία κατανόηση.