Αν το ποδόσφαιρο είχε μια μέρα για να γιορτάζεται θα έπρεπε να είναι η σημερινή.

Στις 24/06 του 1987 γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής ο Λιονέλ Μέσι. Ένα παιδί που έμελλε να κατακτήσει τον πλανήτη. Άλλωστε παρά το προβλήματα που αντιμετώπισε στην ζωή του, κατάφερε πάντα να βγαίνει νικητής και να γίνει ο κορυφαίος παίκτης των τελευταίων 20 και βάλε χρόνων, και πιθανότατα ο καλύτερος όλων των εποχών.

Άλλωστε ένα παιδί όταν στα 13 του μαθαίνει πως έχει ορμονικό πρόβλημα το οποίο δεν του επιτρέπει να ψηλώνει και χρειάζεται θεραπείες, οι οποίες θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν δεν είναι και ότι καλύτερο. Ωστόσο από μικρός ο Μέσι ήταν φτιαγμένος για τα δύσκολα, αφού έφυγε από την οικογένεια του με σκοπό να πάει στην Μπαρτσελόνα, η οποία μπορούσε να καλύψει το κόστος των θεραπειών και συνάμα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για τον Μέσι που θα του επέτρεπε να εξελιχθεί και να παίξει ποδόσφαιρο.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η πιο όμορφη σχέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον Μέσι να τρέφεται από μικρός με τα ιδανικά και τις αξίες της Μπάρτσα, να αγαπήσει τον σύλλογο, με τον οποίο κατέκτησε τα πάντα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Άλλωστε το γεγονός πως ο Μέσι είναι ο κορυφαίος παίκτης που αγωνίστηκε με την Μπαρτσελόνα είναι κάτι αδιαμφισβήτητο.

Τα τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, τα 10 πρωταθλήματα, τα επτά Κύπελλα Ισπανίας, τα 8 Σούπερ Καπ Ισπανίας, τα τρία παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων, καθώς και τα τρία Σούπερ Καπ Ευρώπης μιλάνε από μόνα τους. Σε συνδυασμό με τις έξι χρυσές μπάλες(τις περισσότερες από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή) αλλά και τα πάνω από 600 γκολ με την φανέλα του συλλόγου είναι ορισμένα από τα όσα έχει καταφέρει ο Μέσι στην Βαρκελώνη.

Άλλωστε ορισμένα στοιχειωμένα ρεκόρ, τα οποία ούτε που μπορούσε κανείς να φανταστεί ποτέ πως θα μπορέσουν να καταρριφθούν, έχουν πλέον το δικό του όνομα. Ο λόγος φυσικά για τον άνθρωπο με τα περισσότερα γκολ με τη φανέλα μιας ομάδας, το οποίο άνηκε στον Πελέ για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, όπως και τα πιο πολλά τέρματα σε ένα ημερολογιακό έτος,  το οποίο είχε ο σπουδαίος Γκερντ Μίλερ από το 1972, όταν είχε σκοράρει 85. Για την ιστορία ο Μέσι το 2012… σταμάτησε στα 91.

Άλλωστε ο «La Pulga» κατάφερε να μπει σφήνα στο αιώνιο δίδυμο Μαραντόνα-Πελέ και να κάνει πολλούς να λένε πως ο κορυφαίος που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο είναι ο εκείνος. Και όλα αυτά δίχως να έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο με την εθνική Αργεντινής, πέρα από ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008, και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20.

Μπορεί να έφτασε κοντά, αφού έχει αγωνιστεί σε τρείς τελικούς(ένα Παγκοσμίου Κυπέλλου και δυο Κόπα Αμέρικα), ωστόσο ο Μέσι για κακή του τύχη δεν μπόρεσε να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας, ενός διεθνές τίτλου, χωρίς ωστόσο να ευθύνεται αποκλειστικά εκείνος, καθώς οι συμπαίκτες του τις περισσότερες φορές αποδείχθηκαν κατώτεροι του μετρίου…

Όπως και να έχει μετά από μια δεκαετία και βάλε, κατά την οποία έχει γράψει το όνομα του με «χρυσά» γράμματα στα βιβλία της ιστορίας, ο Μέσι έχει αποδείξει πως μπορεί να λογίζεται ως ο κορυφαίος όλων των εποχών, με τα επιτεύγματα του να είναι τρομακτικά. Άλλωστε δεν έχει ξαναβγεί παίκτης ο οποίος να είναι τέλειος στο σκοράρισμα, στην δημιουργία, στις ασίστ, στην ταχύτητα, στην ντρίμπλα, στην διορατικότητα, στις εκτελέσεις φάουλ, αλλά και στις πάσες. Ο Μέσι μπορεί να τα συνδυάζει όλα αυτά και να τα κάνει να φαίνονται τόσο εύκολα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ωστόσο μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τον πιο άρτιο ποδοσφαιριστή και τον μεγαλύτερο μπαλαδόρο που έχει περάσει ποτέ από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το μόνο κακό είναι πως πλέον μπαίνει αισίως στο 34ο έτος της ηλικίας του, με τις στιγμές μαγείας, καθήλωσης, θαυμασμού και λατρείας προς το πρόσωπο του να λιγοστεύουν.

Όπως και να έχει ας απολαύσουμε τα τελευταία χρόνια του στο παιχνίδι, καθώς σε λίγο καιρό το ποδόσφαιρο θα είναι φτωχό δίχως εκείνον να παίζει…

Feliz cumpleaños Lio y gracias por todos