Ο κόσμος διαβάζει και ενημερώνεται όλο και περισσότερο για την άσκηση, αυτό είναι πολύ καλό αλλά προβληματίζει αρκετά.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι γιατί η πληροφορία είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στο μυαλό του κάθε ασκούμενου.

Παράδειγμα: ‘’Διάβασα κάπου ότι η αερόβια άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι βοηθάει στην απώλεια λίπους…’’, ‘Οι υδατάνθρακες μετά τις 6 το απόγευμα αποθηκεύονται σαν λίπος στο σώμα μας…’’, ‘’Τα συμπληρώματα διατροφής είναι επιβλαβή για την υγεία μας…’’. Τελικά τι ισχύει;

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Η σωστή κρίση όμως προϋποθέτει να υπάρχει η γνώση του αντικειμένου. Και επειδή δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ειδικοί στον χώρο της άσκησης, είναι λογικό να μην βρίσκονται σε θέση να κρίνουν σωστά. Και έτσι έρχεται το μπέρδεμα…

Τελικά τι να κάνουμε;

# 1 Η άσκηση είναι επιστήμη και σαν επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έχει κάποιες αρχές. Δεν υπάρχουν γρήγοροι δρόμοι ή εύκολες λύσεις που θα φέρουν μαγικά τα αποτελέσματα. Υπάρχουν παράμετροι που αν τοποθετηθούν σωστά σε ένα πρόγραμμα και τηρηθούν, τότε θα δούμε αυτό που περιμένουμε. Επομένως το να κάνουμε αναζητήσεις για το γρηγορότερο τρόπο να δούμε το six pack μας ή κάτι αντίστοιχο, δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και τίποτε άλλο.

# 2 Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στον τομέα της άσκησης για να μπορέσει να σας βοηθήσει. Ο κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός, με άλλες ανάγκες και μόνο ένας καταρτισμένος επαγγελματίας του χώρου μπορεί να τις καλύψει. Μόνο αυτόν πρέπει να εμπιστευόμαστε. Ψάξτε τέτοιους ανθρώπους λοιπόν. Ανθρώπους που αποπνέουν εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό και εμπιστευτείτε τους. Μην διστάζετε να τους ρωτήσετε. Οφείλουν να σας απαντήσουν και να σας εξυπηρετήσουν. Αυτή είναι η δουλειά τους.

# 3 Απλά ξεκινήστε! Πολλές φορές ψάχνουμε τόσο πολύ τα πράγματα, τα μπερδεύουμε στο μυαλό μας και καταλήγουμε να μένουμε στο ψάξιμο. Ας μην αναζητούμε το τέλειο πρόγραμμα ή τον τέλειο τρόπο άσκησης. Ξεκινήστε και ας χρειαστεί στην πορεία να γίνουν προσαρμογές σε αυτό που κάνετε.