Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα, Σάββατο 4/12 έως και τη Δευτέρα 6/12, όταν και θα αναχωρήσει, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η επίσκεψή του είναι συμβολική, καθώς δεν θα παραγάγει αποτελέσματα σε επίπεδο διαχριστιανικών σχέσεων, όμως η επιμονή του να έλθει -ως λέγεται- και οι επαφές του δημιουργούν κλίμα καλής ανθρώπινης επικοινωνίας.

Το ταξίδι του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η παραμονή του στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και είκοσι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, μετά το Σχίσμα του 1054.

Εξάλλου, η επίσκεψή του συγκλίνει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας

. Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, και σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Ιδιαίτερη η ευχή που εξέφρασε για το ταξίδι του Ποντίφικα στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης: «Να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας.

Θα υποδεχθούμε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα, το λίκνο του μεγάλου αυτού πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας».