Σημαία, Θυσία, Πατρίδα, Ήρωες, Φιλελληνισμός, Πολιτική Δύναμη, Ελευθερία. Μέσα απ’ αυτές τις θεματικές «ξεδιπλώνεται» η έκθεση σύγχρονης τέχνης «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Το πρότζεκτ, που διοργανώθηκε από την ελληνική κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» στο Παλέρμο, εμπνεύστηκε και σχεδιάστηκε από τον Francesco Piazza και τον Βασίλη Καραμπάτσα, έναν Ιταλό και έναν Έλληνα και θέτει σε εφαρμογή τις «συναισθηματικές» διασυνδέσεις των δύο λαών, ενώ ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τους στίχους του ποιήματος του Percy Bysshe Shelley, «Hellas».

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό (ευγενική χορηγία ιδιωτικής συλλογής Αγγελιδάκη) δύο έργα, που αποδίδονται στον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (1870-1934), καλλιτέχνης ο οποίος έχει διηγηθεί μέσα από τα έργα του επεισόδια και χαρακτήρες της ελληνικής επανάστασης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Χρήστου Κτιστάκη, με τίτλο «Ελλάς 1821», εμπνευσμένη από το ποίημα «Hellas», από τη γυναικεία χορωδία inDONNAtión του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη, επίκουρου καθηγητή Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστήμιου και συνοδεία πιάνου της Φρόσως Αστ. Κτιστάκη.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο, Παλέρμο και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας- Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, του Tempo Forte, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της Περιφέρειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας της Σικελίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας.

Το πρότζεκτ εμπλουτίζεται από την ιστορική συμβολή του Νίκου Τόμπρου, επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και συνοδεύεται από έναν τρίγλωσσο (ελληνικά, ιταλικά και αγγλικά) κατάλογο, ο οποίος εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Serradifalco Edizioni στο Παλέρμο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου 2021 (ωράριο: 8:00-20:00 καθημερινά), με ελεύθερη είσοδο όπως έκανε γνωστό το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.