Επειδή μπαίνει και η Σαρακοστή με αυτά και με αυτά και σαν το ψάρι δεν έχει πάρε μια ιδέα για ένα γρήγορο fast food με ψάρι.
Χρόνος εκτέλεσης 25’ – Χρόνος μαγειρέματος 30’ – Μερίδες 4-5 – Βαθμός δυσκολίας 2/5
Υλικά:
- 1 Κιλό μπακαλιάρο υγράλατο χωρίς κόκκαλο (ξαρμυρισμένο)
- 500γρ πατάτες κομμένες σε χοντρά στικς
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λευκό ξύδι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Αλάτι
Για το κουρκούτι:
- 250γρ αλεύρι
- 330ml μπύρα
- 4 Κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την σώς tartare:
- 300γρ μαγιονέζα
- 50γρ αγγουράκι τουρσί
- 20γρ κάπαρι ξαλμυρισμένη
- Χυμό από ½ λαιμς
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- Φρεσκοστυμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ σκεύος έως ώσπου να ομογενοποιηθούν. Το βάζουμε ψυγείο για 45 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Προτηγανιζουμε της πατάτες μας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά καλά,
αφαιρούμε και κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ σκεύος, τόσο όσο να καλύψει το ψάρι μας κατά το
τηγάνισμα. Το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κόβουμε το ψάρι σε μικρές Μερίδες και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό
χαρτί, αλατίζουμε και το περνάμε από το αλεύρι, τινάζουμε αρκετά καλά να φύγει το
περιττό αλεύρι και τα βουτάμε στο κουρκούτι.
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κουρκούτι και το μεταφέρουμε σε απορροφητικό
χαρτί.
Σε καυτό λάδι βουτάμε της προτηγανισμένες πατάτες μέχρι να γίνουν αρκετά τραγανές,
αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
Για την σώς tartare:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αγγουράκια τουρσί μαζί με την ξαλμυρισμενη καπαρι και
στραγγίζουμε όσο ποιο καλά μπορούμε.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με αυτά που περάσαμε από
το μπλέντερ και ανακατεύουμε.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
*Σερβίρουμε σε λαδόκολλα με της τηγανιτές πατάτες
ραντίζοντας με λευκό ξύδι.
*Συνοδεύουμε με την σώς ταρταρ.