Συχνά αδιαφορούμε για φαινόμενα τα οποία υπάρχουν είτε γιατί πράγματι αγνοούμε την ύπαρξή τους είτε γιατί δεν έχουν συμβεί προσωπικά σε εμάς.

Και αναφέρομαι στο φαινόμενο που πήρε έκταση τις τελευταίες μέρες λόγω του ότι εμπλέκεται σε αυτό ένα δημόσιο πρόσωπο , αρκετά προσφιλές στο τηλεοπτικό κοινό.

Το revenge porn ή στα ελληνικά εκδικητική πορνογραφία.

Δεν θα ήθελα να αναλύσω τον όρο , μπορούμε να τον googlάρουμε και να πληροφορηθούμε σχετικά. Ούτε θα αναφερθώ στα προβλήματα που ανακύπτουν από τέτοιου είδους συμπεριφορές . Θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στην ποινή και στην παραδειγματική τιμωρία του δράστη ή να συμβουλεύσουμε τις γυναίκες να προστατεύσουν την ιδιωτικοτητά τους και να μην επιτρέπουν τέτοιες παραβιαστικές πράξεις από τον παρτενἐρ τους .


Όμως μια τέτοια αντιμετώπιση δεν επιλύει το πρόβλημα . Το ουσιώδες του θέματος βρίσκεται αν εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω. Γιατί τα θύματα είναι ως επί το πλείστον γυναίκες . Μήπως γιατί μια τέτοια πράξη θεωρείται
εξευτελιστική μόνο για την γυναίκα και όχι και για τον παρτενέρ της; Ίσως γιατί ένα βίντεο πορνογραφικού υλικού δεν είναι το ίδιο επιλήψιμο για έναν άνδρα ; Και κυρίως γιατί τα στερεότυπα θέλουν τη γυναίκα να διαφυλάττει την «τιμή» της και να μην εκτίθεται ενώ για τους άνδρες δεν υφίσταται τέτοιο θέμα; Ή ακόμα γιατί το σώμα της γυναίκας και η σεξουαλικότητά της θα θεωρούνται πάντα κάτι ντροπιαστικό σε αντίθεση με τη σεξουαλικότητα του άλλου φύλου όπου αντιθέτως επιτελεί απλά τον ανδρικό του ρόλο;


Επομένως σε μια πατριαρχική κοινωνία όλα τα παραπάνω θα πάψουν να θεωρούνται θέματα ταμπού όταν αυτή ανατρέφει άντρες που σέβονται την σεξουαλική αυτενέργεια των γυναικών και αντιμετωπίζουν την γυναίκα ως σεξουαλικό υποκείμενο και όχι αντικείμενο.