Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αυτό που προκύπτει είναι ότι 1 στις 4 γυναίκες έχει υποκριθεί οργασμό. Η βασική αιτιολογία είναι ότι δεν θέλουν να πληγώσουν τα αισθήματα του παρτενέρ τους.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο στην Αμερική πήραν συνέντευξη από 50 γυναίκες με ερώτημα αν έχουν προσποιηθεί οργασμό.

Οι απαντήσεις πάνω κάτω από τις 15 που απάντησαν θετικά ήταν αυτές:

  • «Το [σεξ] δεν ήταν διασκεδαστικό, απλά. . . πέρασα το χρόνο, όπως ήταν – το έκανα μόνο για να τον κάνω ευτυχισμένο».
  • «Δεν ένιωθα πραγματικά να κάνω τίποτα, όχι πραγματικά στη διάθεση αλλά εγώ – το έκανα ούτως ή άλλως επειδή ήταν κάτι ωραίο να κάνω για τον σύντροφό μου».
  • «Απλώς ήθελα να τελειώσει».
  • «Δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω – προσπαθεί πολύ».

Οι πιο συχνοί λόγοι της αδυναμίας επίτευξης οργασμού που αναφέρθηκαν από γυναίκες σε έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν ήταν η κούραση, το στρες και η δυσκολία συγκέντρωσης.

Η κορύφωσή της γυναίκας είναι ένα θέμα που απασχολεί και δημιουργεί συχνά άγχος όχι μόνο σε εκείνη, αλλά και στον σύντροφό της. Ο άνδρας θέλοντας να νιώσει ικανός, ξεχωριστός και μοναδικός εραστής, προσπαθεί να φτάσει τη σύντροφό του σε οργασμό με κάθε τρόπο. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε ο άνδρας αναρωτιέται τι δεν έκανε σωστά. Για αυτό και πολλές γυναίκες προτιμούν να υποκρίνονται ότι έρχονται σε κορύφωση για να μην απογοητεύσουν τον σύντροφό τους. 

Mια νέα όμως τεχνική έρχεται να δώσει ελπίδες στα ζευγάρια καθώς υπόσχεται σίγουρο οργασμό για τις γυναίκες.

Πρόκειται για την τεχνική ευθυγραμμισμένης συνουσίας (coital alignment technique), ή αλλιώς την στάση CAT που προϋποθέτει τον άνδρα να είναι από πάνω (ιεραποστολική στάση).

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή διέγερση της κλειτορίδας, χάρη στη σωστή τοποθέτηση του ανδρικού και του γυναικείου σώματος και την κίνηση πάνω-κάτω αντί για μπρος-πίσω.

Κατά τη σεξουαλική πράξη ο άντρας δεν πρέπει να κινεί τη λεκάνη και το πέος του μπρος-πίσω, αλλά να προσπαθεί μαζί με ταυτόχρονη κίνηση της γυναίκας να δημιουργήσουν μία κίνηση πάνω-κάτω με το πέος να είναι πλήρως μέσα στον κόλπο της γυναίκας.

Αυτή η τεχνική εγγυάται μεγαλύτερο ερεθισμό και αυξημένη πιθανότητα οργασμού για τη γυναίκα.