Ηεξάπλωση του κορωνοϊού μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Θα νοσήσουμε; αν ναι τι κάνουμε μέσα σπίτι. Δεν νοσούμε πως προφυλαγόμαστε;

Εστίαση

 Όσον αφορά το φαγητό στα εστιατόρια για όταν ανοίξουν δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να τρώμε έξω, επειδή φοβόμαστε τη μετάδοση του ιού μέσω του φαγητού, που θα καταναλώσουμε εκεί, εκτός και αν κάποιος επιθυμεί να μην βρίσκεται σε χώρο που υπάρχει «συνωστισμός».

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε. Μάλιστα, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Πανεπιστημίου North Carolina State, Μπέντζαμιν Τσάπμαν, έχει επισημάνει πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως, οι πιθανότητες εξάπλωσης του από το φαγητό, είναι μηδαμινές, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ιού». Επίσης, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» τροφές για να προστατευτούμε από τον ιό.

Bασικές ενέργειες πρόληψης

Οι κανόνες υγιεινής
Είναι αυτονόητο ότι ο χρυσός κανόνας πρόληψης είναι η διατήρηση της προσωπικής υγιεινής. Το προσωπικό εστιατορίων και μαγαζιών όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μανάβικα κ.ά θα πρέπει να πλένει τα χέρια του τακτικά αλλά και να χρησιμοποιεί εξίσου συχνά απολυμαντικό χεριών. Οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, αγορές, αρτοποιεία κ.λ.π θα πρέπει να φορούν γάντια που θα αλλάζουν συχνά και να μην ακουμπούν με γυμνά χέρια τα προϊόντα πώλησης. Αντίστοιχα θα πρέπει να λειτουργούν και οι καταναλωτές και όταν επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα όπως λαχανικά ή όσα δεν είναι σε συσκευασίες, να ζητούν από το προσωπικό βοήθεια. Απολυμαντικά χεριών πρέπει να υπάρχουν και στις τουαλέτες.

Αποφύγετε τις χειραψίες
Είναι κάπως ενοχλητικό αλλά είναι προσωρινό και θέμα ασφάλειας. Αν εργάζεστε προσωπικό και πελάτες πρέπει να αποφεύγουν τις χειραψίες.

Τακτικός εξαερισμός των χώρων
Ανοιχτά παράθυρα, εξαερισμός των χώρων με σύστημα εξαερισμού σε πλήρη λειτουργία και τακτικός καθαρισμός των κλιματιστικών είναι απαραίτητος. Τα αυτονόητα δηλαδή.

Συχνές απολυμάνσεις
Η προσοχή στην καθαριότητα κάθε χώρου θεωρείται δεδομένη ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κάνουμε λόγο απλά για καθάρισμα αλλά για συχνές απολυμάνσεις.

Βιταμίνες
Πάρε σημαντικές βιταμίνες στην καθημερινή σου διατροφή είναι επίσης απαραίτητες για την πρόληψη καρδιακών ασθενειών. Θρεπτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, όπως και η β-καροτίνη έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην ενδυνάμωση του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ασθένειας.

Μόνος στο σπίτι

Κάνε αποθέματα σε προϊόντα μακράς διαρκείας
Μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, κονσέρβες και κατεψυγμένα προϊόντα είναι ιδανικά για να προετοιμάζεις εύκολα καθημερινά γεύματα, χωρίς να έχεις το άγχος ότι πρέπει να τα καταναλώσεις γρήγορα για να μην χαλάσουν. Βέβαια, δεν εννοούμε να αδειάσεις τα ράφια του σουπερμάρκετ, αλλά να υπολογίσεις με προσοχή και σύνεση πόσα πακέτα θα χρειαζόσουν για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα τρως κάθε μέρα κάτι από αυτά. Με 4 πακέτα από μακαρόνια, ρύζι και όσπρια στο ντουλάπι, 5-6 κονσέρβες από ψάρια και ντοματάκια, καθώς και 3-4 πακέτα από κατεψυγμένα λαχανικά και θαλασσινά έχεις καλυφθεί.

Πάρε ενέργεια με σνάκ
Μπορεί να έχεις κλειστεί μέσα στο σπίτι για 14 ημέρες και να μην καταναλώνεις πολλή ενέργεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν θα πεινάς. Εκτός από φαγητά λοιπόν, καλό είναι να φροντίσεις να υπάρχουν διαθέσιμα στα ντουλάπια και το ψυγείο σου και σνακ, όπως ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, αλλαντικά, τυρί, φρούτα και συσκευασμένοι χυμοί φρούτων, που θα σου παρέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και βιταμίνες.
Extra tip: Για να μην αλλοιωθούν τα αλλαντικά αφού βγουν από τη συσκευασία τους, μπορείς να τα μοιράσεις σε μικρότερες θερμίδες και να τα βάλεις στην κατάψυξη.

Βάλε στην κατάψυξη κρέας και ψάρι

Το κρέας και το ψάρι είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Ειδικά όταν κάποιος είναι άρρωστος, χρειάζεται να καταναλώνει φαγητά που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να δυναμώσει. Τυχαία νομίζεις φτιάχνουμε κοτόσουπα κάθε φορά που κρυολογούμε; Βάλε λοιπόν στην κατάψυξη κοτόπουλο για σούπες, αλλά και μοσχάρι και ψάρι, υπολογίζοντας ότι θα τρως 3-4 μερίδες από αυτά ανά εβδομάδα.

Φτιάξε απλές συνταγές που συντηρούνται και στην κατάψυξη
Σούπες, μαγειρευτά κατσαρόλας και ψητά φούρνου όλα μπορούν αφού μαγειρευτούν να μπουν στην κατάψυξη. Έτσι, αν έχεις μαγειρέψει αρκετά φαγητά και τα μοιράσεις σε μερίδες, σε τάπερ στην κατάψυξη, μπορείς ανά πάσα στιγμή να τα αποψύξεις και να έχεις έτοιμο γεύμα χωρίς να χρειάζεται να βάζεις κάθε μέρα κατσαρόλα στη φωτιά.

Έλεγξε τα αποθέματα σου σε καφέ, τσάι και ζάχαρη
Αν είσαι λάτρης του καφέ δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο από το να μείνεις μέσα στο σπίτι 2 εβδομάδες χωρίς το αγαπημένο σου ρόφημα! Έλεγξε λοιπόν ότι στο ντουλάπι σου έχεις αρκετό καφέ και επειδή σε περιπτώσεις ιώσεων είναι απαραίτητα και τα ροφήματα βοτάνων, μην παραλείψεις και το τσάι.

Προστασία στο σπίτι

  1. Βιταμίνη C-1000
  2. Βιταμίνη Ε (Ε)
  3. Από (10:00 έως 11:00 π.μ.) καθισμένος στον ήλιο για 15 -20 λεπτά.
  4. Γεύμα αυγών μία φορά την ημέρα.
  5. Παίρνουμε ανάπαυση/ύπνο τουλάχιστον 7-8 ώρες
  6. Πίνουμε 1,5 λίτρα νερό καθημερινά
  7. Όλα τα γεύματα πρέπει να είναι ζεστά (όχι κρύα). Και αυτό είναι το μόνο που κάνουμε στο νοσοκομείο για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημειώστε ότι το pH του κοροναϊού κυμαίνεται από 5,5 έως 8,5.

Επομένως, το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να εξαλείψουμε τον ιό είναι να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές πάνω από το επίπεδο οξύτητας του ιού. Ως:

  • Μπανάνες
  • Πράσινο λεμόνι -9,9 pH
  • Κίτρινο λεμόνι -8,2 pH
  • Αβοκάντο -15,6 pH
  • Σκόρδο -13,2 pH
  • Μάνγκο -8,7 pH
  • Μανταρίνι -8,5 pH
  • Ανανάς -12,7 pH
  • Κάρδαμο -22,7 pH
  • Πορτοκάλια -9,2 pH

Έτσι Πρέπει Να Βάλεις Την Μάσκα Σου

Οδηγίες για το πώς πρέπει να φοράμε τη μάσκα για να προστατευθούμε από τον κορονοϊό, δίνει το νέο σποτ του υπουργείου Υγείας που ανήρτησε στο twitter o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Βήμα βήμα δίνονται οι οδηγίες, ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιούν τη μάσκα σωστά.

  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας
  • Τοποθετούμε τη μάσκα από τη σωστή πλευρά της. Η χρωματιστή πλευρά είναι η εξωτερική
  • Η επάνω πλευρά είναι εκείνη που έχει την μπανέλα
  • Περνάμε τα δάχτυλά μας από τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω από τα αυτιά
  • Τραβάμε τις πλευρές της και καλύπτουμε το σαγόνι και τη μύτη

Netflix

Το σημερινό ξέσπασμα του κοροναϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση της τηλεθέασης, είτε Dvd, είτε Netflix. Ακόμα και κάποιος που δεν ήταν σινεφίλ ξεκίνησε να κοιτάζει ταινίες η σήριαλ. Οι κωμωδίες είναι σίγουρα το καλύτερο είδος για αυτό, καθώς δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γελάς όταν είσαι στα κάτω σου και περιορισμένος λόγω covid. Βλέποντας μια αστεία ταινία με τους φίλους στο Netflix , σίγουρα θα πάρεις τα πάνω σου. Είναι ευκαιρία να παρακολουθήσεις τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες. Το Netflix έχει μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη με ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές, άνιμε, βραβευμένο πρωτότυπο περιεχόμενο του Netflix και πολλά άλλα. Δείτε όσο θέλετε, όποτε θέλετε.

Βιβλίο

Ο Μιγιαμότο Μουσάσι (1584-1645), ο καλύτερος ξιφομάχος της γενιάς του κι ο θρυλικότερος ίσως σαμουράι πολεμιστής στην ιστορία, έγραψε προς το τέλος της ζωής του και αήττητος μετά από εξήντα και πλέον μονομαχίες, το Βιβλίο των πέντε κύκλων, ένα από τα πιο οξυδερκή και διεισδυτικά κείμενα στρατηγικής σκέψης που γράφτηκαν ποτέ.

Ο Μουσάσι χαρίζει στις γενιές που ακολουθούν διαχρονικές συμβουλές για την κατάκτηση της νίκης σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης -για το ξάφνιασμα, τη σύγχυση, την απώλεια της ισορροπίας του αντιπάλου, την απόκρουση και τη γρήγορη εξουδετέρωσή του-, αλλά η βασική αρχή της πολεμικής του τέχνης δεν συνίσταται απλώς στην τελειοποίηση της τεχνικής ικανότητας μα στην παράλληλη όξυνση της αντίληψης και στην καλλιέργεια του πνεύματος του πολεμιστή. 

Η Απόλυτη καβάντζα για όταν έρθει το τέλος

Διανύουμε μέρες καραντίνας και μένουμε σπίτι. Αλλά αν έρθει μία στιγμή (επίθεση ζόμπι, παγκόσμια πανδημία, πυρηνικός πόλεμος) πλήρους απομόνωσης τότε θέλεις κάτι σαν αυτό.

Να είσαι σοβαρός, όχι πανικός. Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη. Αν δεν νιώθετε καλά είναι καλύτερα να μην πάτε στη δουλειά σας για μερικές μέρες μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά. Φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά για τα συμπτώματα και μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε γιατρό.

About Author /

Life is a tricky, stay in your magic

Leave a Comment

Your email address will not be published.