Πάνω από 500.000 δολάρια πωλήθηκε το «πρώτο σπίτι» στον… πλανήτη Άρη. Πηγή έμπνευσης, όπως είπε η ίδια η δημιουργός του στο CNNi, ήταν το lockdown κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Krista Kim, μια καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης, σχεδίασε ένα ψηφιακό σπίτι που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στον πλανήτη Άρη, από όπου ο ιδιοκτήτης “θα απολαμβάνει” και την μοναδική θέα της απέραντης ερήμου. Το σπίτι διαθέτει πολλά δωμάτια, μεγάλη τραπεζαρία, πισίνα και τα αντικείμενα του είναι κατασκευασμένα από γυαλί και υφάσματα. Και όλα αυτά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNNi, βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή και πωλήθηκαν ως NFT (Νon-Fungible Tokens) έναντι 514,557.79 δολαρίων.

Μετά την αγορά ο ιδιοκτήτης, όπως εξήγησε στο CNNi η Krista Kim, μπορεί να προσθέσει το ψηφιακό αυτό σπίτι στο «Μετασύμπαν» του. Έχει δηλαδή… ψηφιακούς τίτλους ιδιοκτησίας στον πλανήτη Άρη.

«Το Μετασύμπαν είναι μια εικονική επέκταση του κόσμου μας όπου κομμάτια γης πωλούνται και ανταλλάσσονται και σε αυτά χτίζονται σπίτια και επιχειρήσεις», λέει στο CNNi η Krista Kim. «Το πρώτο σπίτι στον Άρη σηματοδοτεί την επόμενη γενιά των NFTs. Είναι ένα στίγμα όλων όσων έρχονται όσο συνδεόμαστε με την εικονική πραγματικότητα», συμπληρώνει.

«Επίσης, αφού ήμασταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού χρειαζόμασταν πιο καινοτόμες ιδέες για να κάνουμε πιο “θεραπευτικό” το περιβάλλον μας», καταλήγει.

Τι είναι όμως τα NFTs;

Τα Νon-Fungible Tokens (NFTs) είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα / έργα τέχνης. Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια… Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε «αντικείμενο» της επικαιρότητας.

Η αγορά των NFT ακολουθεί την ξέφρενη πορεία των Bitcoin πάνω στην τεχνολογία των οποίων βασίζεται και αυτή άλλωστε. Πριν από λίγες μέρες ένα ψηφιακό κολάζ πωλήθηκε ως NFT για 69,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter, αποφάσισε να πωλήσει ως NFT το πρώτο tweet που ο ίδιος είχε αναρτήσει και η τιμή του άγγιξε τα 3 εκατ. δολάρια.

Σε αντίθεση όμως με τα Bitcoin, τα NFTs δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας ανταλλαγές και συναλλαγές. Ένα NFT μπορεί να αλλάξει «χέρια» μόνο μέσω δημοπρασιών ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Με πληροφορίες από CNN

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.