Ερευνα πεδίου για την καταγραφή κητωδών νότια της Κρήτης, στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για εξορύξεις υδρογονανθράκων, πραγματοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Στόχος της οργάνωσης είναι να κινητοποιήσει την ελληνική και διεθνή γνώμη υπέρ του τερματισμού των εξορύξεων.
Η έρευνα του πλοίου της Greenpeace άρχισε στις 19 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σκοπός της είναι η καταγραφή της παρουσίας κητωδών στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στις φάλαινες-φυσητήρες και στη φάλαινα-ζιφιό. Η έρευνα στοχεύει στην ενίσχυση κατανόησης της κατανομής, της ταυτότητας και της αφθονίας των παραπάνω ειδών και να αναδείξει την οικολογική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία προορίζεται για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και ορυκτού αερίου. «Η επιχειρησιακή ρύπανση θαλάσσιων γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη –όπως αυτές που αναμένεται να λάβουν χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης– αλλά και ένα πιθανό ατύχημα θα έχουν ολέθριες συνέπειες για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα και τα θηλαστικά της Μεσογείου», αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.
Οσον αφορά το θέμα των εξορύξεων, η οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία, καθώς τα σχέδια για εξορύξεις δυτικά και νότια της Κρήτης «είναι ανακόλουθα με τα όσα εξαγγέλλουν πρωθυπουργός και κυβέρνηση για πραγματική πράσινη ανάκαμψη, την αντιμετώπιση αποσταθεροποίησης του κλίματος και του ταχύτατου ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας», όπως αναφέρει ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλιματικής δικαιοσύνης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Πηγή: H Kαθημερινή