Spy Stories – Ο Ρώσσος James Bond

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ, ΟΤΙ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΟΝ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.

Η ιστορία του Στανισλάβ Πέτροβ, θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή!

‘Ηταν το 1983, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ο «Ψυχρός Πόλεμος», ο ανταγωνισμός σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο κύρια μπλοκ χωρών (το Δυτικό μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και το Ανατολικό μπλοκ με ηγέτιδα δύναμη την ΕΣΣΔ).

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν σκοπό να τοποθετήσουν πυραύλους στη Δυτική Γερμανία, και ταυτόχρονα ξεκίνησαν να οργανώνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έπεισαν ποτέ τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης πως επρόκειτο όντως για ασκήσεις… πίστευαν πως απλά προετοιμάζονταν για εισβολή.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατούσε είναι το περιστατικό το οποίο συνέβη την πρώτη Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς… Ένα αεροσκάφος της Νότιας Κορέας «μπήκε» κατά λάθος εντός του σοβιετικού εναέριου χώρου και οι Ρώσοι δεν δίστασαν να το καταρρίψουν χωρίς καμία προειδοποίηση, σκοτώνοντας 269 άτομα.

‘Ηταν 25 Σεπτεμβρίου, όταν ο 44χρονος Στανισλάβ Πέτροβ, συνταγματάρχης από το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης επιστρέφει στα καθήκοντα του, παρά το γεγονός ότι είχε άδεια καθώς ένας συνάδελφος του ήταν άρρωστος και είχε σαν αποστολή να αναλύει και να ελέγχει όλα τα δεδομένα από έναν δορυφόρο, ενόψει μιας ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ. Μόλις έβλεπε κάτι επικίνδυνο έπρεπε να ενημερώσει τους ανωτέρους του, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έπαιρναν αποφάσεις με τους πιο πάνω από αυτούς και στη συνέχεια η Σοβιετική ‘Ενωση θα “απαντούσε” επίσης με πυραύλους στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό το βράδυ θα ήταν μοιραίο για τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε σήμερα… και ο Πέτροβ, θα έγραφε ιστορία. Δεκατέσσερα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, άρχισαν να χτυπάνε όλα τα συστήματα συναγερμού, οι σειρήνες ηχούσαν ασταμάτητα και οι οθόνες των μηχανημάτων έδειχναν πως έρχεται πυρηνική επίθεση με πυραύλους. Ένας πύραυλος φαίνεται πως είχε εκτοξευτεί από μία βάση των ΗΠΑ.

Ο 44χρονος συνταγματάρχης παρέμεινε ψύχραιμος, ζητώντας απλά επιβεβαίωση ότι γίνεται επίθεση από δορυφόρο, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν αυτή την επιβεβαίωση. ‘Ετσι αποφάσισε να μην ειδοποιήσει κανέναν και να μην γίνει καμία κίνηση. Λίγο αργότερα, εκπέμπει το ίδιο σήμα και πάλι. Κάτι δεν πήγαινε καλά για τον Πέτροβ, που είχε γύρω του περίπου 120 άνδρες οι οποίοι περίμεναν τη δική του εντολή για να ξεκινήσει η Σοβιετική ‘Ενωση την αντεπίθεση.

Το σύστημα έγινε κόκκινο συνολικά ακόμα τρεις φορές. Ο συνταγματάρχης βρισκόταν σε δίλημμα καθώς σκεφτόταν ότι αν όντως πραγματοποιούσαν επίθεση οι Αμερικάνοι θα έριχναν πολλούς πυραύλους και όχι πέντε. Αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτό του, καλώντας ειδικούς να κοιτάξουν το σύστημα, χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του.
Κι ενώ όλοι περίμεναν την πρώτη έκρηξη στη Μόσχα, τα λεπτά κυλούσαν και ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα κι ένα ήσυχο βράδυ όπως τα άλλα κύλησε…

Τελικά το σύστημα είχε όντως κολλήσει και ο συναγερμός ήταν λανθασμένος! Την αγωνία όλων, διαδέχτηκαν χαμόγελα και πανηγυρισμοί. Ήξεραν όλοι ότι αν γινόταν η επίθεση… θα ξεκινούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Πέτροβ από την αγωνία του, είπε μισό μπουκάλι βότκα και κοιμήθηκε 28 ώρες για να καταφέρει να ξεπεράσει την πίεση που δέχθηκε. Ο ανώτερος του έμαθε τι είχε συμβεί και του υποσχέθηκε βραβεία.
Τίποτα όμως δεν έγινε, καθώς κανείς δεν έπρεπε να μάθει τι είχε συμβεί. Και μάλιστα τον ενημέρωσαν, ότι καθώς δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο θα έπρεπε να κατεβεί και σε ιεραρχία. ‘Επειτα από λίγο καιρό βγήκε σε πρόωρη σύνταξη.

Ο ήρωας που απέτρεψε τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα ζει με μια σύνταξη των 200 δολαρίων το μήνα, σε ένα πολύ μικρό σπίτι 50 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. Περπατάει με δυσκολία και λίγοι ξέρουν τι έχει κάνει για τον κόσμο… Η ιστορία του έγινε γνωστή από τη βιογραφία του διοικητή του, που εκδόθηκε το 1998.

Εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν το περιστατικό και έβγαλαν σπουδαία έως σοκαριστικά συμπεράσματα… τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σώθηκαν από την απόφαση που πήρε αυτός ο άνθρωπος εκείνο το βράδυ, καθώς όπως είπε ένας από τους εμπειρογνώμονες: “Το πρόσωπο της γης θα είχε παραμορφωθεί και ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε, δεν θα υπήρχε πια”.

Βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Πέτροβ:

Το Βραβείο του Πολίτη του Κόσμου, στις 21 Μαΐου 2004.

Η Αυστραλιανή Σύγκλητος του απένειμε τιμή στις 23 Ιουνίου 2004.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2006 έγινε δεκτός στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη Γερμανία, το 2011, τιμήθηκε με το βραβείο για όσους έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη, αποτρέποντας έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο.

Βραβεύτηκε στο Baden Baden στις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Κέρδισε το Dresda Preis το 2013.

Και ο Κέβιν Κόστνερ γύρισε το ντοκιμαντέρ «Κόκκινο κουμπί» προς τιμήν του.

 

  redbutton

 

 

Δείτε το video

 

More from Jenny

ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Το merlot του Audacia με την ξεχωριστή...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *