65ΧΡΟΝΗ… ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

«Πάντα μπορούσα να αναγνωρίσω μυρωδιές που άλλοι δεν μπορούσαν», είπε η 65χρονη Joy στο BBC σύμφωνα με τη Washington Post. Αλλά τη συγκεκριμένη μυρωδιά – που μύριζε και ο σύζυγός της – συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να τη μυρίζει και σε άλλους ανθρώπους που παρευρίσκονταν σε μια συγκέντρωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για τη νόσο του Πάρκινσον, γι’ αυτό και αποφάσισε να απευθυνθεί στους αρμόδιους ερευνητές και να τους μιλήσει για τη θεωρία της.

‘Ολα ξεκίνησαν, όταν η Joy Milne παρατήρησε ότι ο σύζυγός της μύριζε διαφορετικά, και αρχικά υπέθεσε ότι αυτή η οσμή σχετίζονταν με τον χώρο όπου εκείνος εργαζόταν, καθώς ήταν αναισθησιολόγος. ‘Εξι χρόνια αργότερα, ο άνδρας άρχιζε να ανακαλύπτει συμπτώματα που θα οδηγούσαν στη διάγνωση της νόσου του Πάρκισον και η Joy θα μάθαινε ότι θα μπορούσε να καταλάβει ότι ο σύντροφός της νοσεί, πολύ νωρίτερα.

Οι ερευνητές, στους οποίους η Milne, μίλησε για το… χάρισμά της, δέχθηκαν να την μελετήσουν και προχώρησαν στο εξής πείραμα:

Μοίρασαν πουκάμισα σε έξι ασθενείς και άλλα τόσα σε ανθρώπους που δεν νοσούσαν και αφού τα φόρεσαν, στη συνέχεια δόθηκαν στην Joy προκειμένου να τα ξεχωρίσει. Η Joy έπεσε «μέσα» σε 11 από τις 12 περιπτώσεις, δηλώνοντας βέβαιη ότι το πουκάμισο που τη «δίχασε» είχε φορεθεί από άτομο που νοσούσε.

«Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε» δήλωσε στο BBC ένας εκ των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Γι’ αυτό και έπρεπε να το ψάξουμε περισσότερο» συμπλήρωσε. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν εντοπίσουν από πού πηγάζει αυτή η οσμή, θα μπορέσουν να αναπτύξουν σχετικό διαγνωστικό τεστ, που θα πραγματοποιείται μέσω μιας πολύ απλής και ανώδυνης διαδικασίας.

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα, με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα να είναι το τρέμουλο και η απώλεια ισορροπίας. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και οι ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι αδύνατον να ζήσουν μόνοι τους. Προς το παρόν δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία.

 

park

More from Jenny

Πού καρφώνεται το βλέμμα των ανδρών όταν βλέπουν πρώτη φορά μια γυναίκα

Σε αντίθεση με όπου μπορεί να πάει το μυαλό σας, οι άνδρες...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *