Τα 10 πιο συγκλονιστικά ιατρικά λάθη

Οι δέκα συγκλονιστικές ιστορίες που ακολουθούν καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι επάνω στο χειρουργικό τραπέζι ένα ιατρικό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο τόσο για την ίδια τη ζωή του ασθενή όσο και για τη μελλοντική ποιότητα ζωής που θα έχει. Στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης έχουν καταγραφεί αμέτρητα περιστατικά αμέλειας ή αδιαφορίας των γιατρών, με κορυφαία τα 10 που ακολουθούν…

Η κλινική χρησιμοποίησε… λάθος σπέρμα
Η Nancy Andrews ήταν μια γυναίκα από τη Νέα Υόρκη που προσπαθούσε χρόνια μαζί με το σύζυγό της να αποκτήσουν ένα παιδί. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες εξωσωματικής τελικά άκουσαν το πολυπόθητο νέο από το στόμα των γιατρών. Η εγκυμοσύνη της Nancy πήγε πολύ καλά και το ζευγάρι ζούσε για τη στιγμή που θα κρατούσε στην αγκαλιά του το πρώτο του παιδί. Όταν όμως η γυναίκα έφερε στον κόσμο το μωρό, όλοι κατάλαβαν… το λάθος! Το νεογέννητο είχε διαφορετικό χρώμα δέρματος από αυτό που περίμεναν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μια σειρά από εξετάσεις και τεστ DNA προκειμένου να αποκαλυφθεί εν τέλει ότι ο εμβρυολόγος στην κλινική είχε μπερδεψει τα σπερματοζωάρια, χρησιμοποιώντας κατά λάθος σπέρμα άλλου άντρα για να γονιμοποιήσει τα ωάρια της Nancy.

Η μεταμόσχευση καρδιάς είχε επιτυχία αλλά η ασθενής πέθανε
Η Jesica Santillan από το Μεξικό, πήγε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της προκειμένου να επισκεφθεί διάφορους γιατρούς και να λάβει θεραπεία, καθώς ήταν μόλις 17 ετών όταν κάποιο πρόβλημα που είχε στην καρδιά, χειροτέρεψε. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, καθώς αυτός ήταν ο μόνος δρόμος προς τη σωτηρία. Η καρδιά βρέθηκε μετά από λίγο καιρό και έφτασε η ώρα της μεταμόσχευσης, η οποία μάλιστα πήγε πολύ καλά. Η Jesica, όμως πέθανε δύο εβδομάδες μετά γιατί οι γιατροί είχαν ξεχάσει να ελέγξουν τη συμβατότητα της καρδιάς του δότη με τη νεαρή κοπέλα!

Η λάθος διάγνωση που στοίχισε έναν… όρχι σε 47χρονο πιλότο
Όλα ξεκίνησαν όταν ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κ. Benjamin Houghton ένιωθε πόνους στον αριστερό του όρχι, ενώ μια επίσκεψη στο νοσοκομείο West Los Angeles VA Medical Center έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Οι γιατροί που τον εξέτασαν αποφάσιαν ότι ο όρχις έπρεπε να αφαιρεθεί καθώς υπήρχε καρκινικός όγκος. Η εγχείριση έγινε, αλλά στις εξετάσεις που ακολούθησαν αποδείχτηκε ότι κανένας καρκίνος δεν υπήρχε. ‘Ετσι ο Benjamin ακρωτηριάστηκε… κατά λάθος. Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια, κάνοντας τον 47χρονο πλουσιότερο κατά 200.000 δολάρια.

Ξύπνησε μετά το χειρουργείο με ένα μεταλλικό εργαλείο στην κοιλιά του
Μπορεί να γλίτωσε από τον καρκίνο που είχε στην κοιλιακή χώρα αλλά η αμέλεια ενός γιατρού λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Ο κ. Donald Church χειρουργήθηκε τον Ιούνιο του 2000 στο Σιάτλ για αφαίρεση όγκου και βρέθηκε αμέσως μετά την επέμβαση να έχει έναν μεταλλικό συσπειρωτήρα στην κοιλιά του. Τι είχε συμβεί; Ο χειρουργός ξέχασε το εργαλείο στα σπλάχνα του Donald με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Ευτυχώς το εργαλείο αφαιρέθηκε τάχιστα αλλά το νοσοκομείο αναγκάστηκε να καταβάλλει στον άτυχο άντρα αποζημίωση της τάξης των 97.000 δολαρίων.

Κατά λάθος στο χειρουργείο για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς
Μια 67χρονη γυναίκα πέρασε τον μεγαλύτερο εφιάλτη της ζωής της όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο προκειμένου να κάνει μια αγγειογραφία εγκεφάλου. Η εν λόγω εξέταση απαιτούσε την παραμονή της στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο. Από λάθος, όμως, αντί να μεταφερθεί σε δωμάτιο βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι έτοιμη να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς! Για καλή της τύχη ο γιατρός που την παρακολουθούσε ανησύχησε για την αργοπορία της και την ανακάλυψε ένα βήμα πριν το τραπέζι της καρδιοχειρουργικής!

Μια τρύπα στο κρανίο έγινε σε λάθος σημείο
Μια 87χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Έπρεπε να μπει αμέσως στο χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η λύση ήταν να τρυπήσει ο γιατρός την αριστερή πλευρά που αιμορραγούσε. Αντ’ αυτού, όμως, ο νευροχειρουργός άνοιξε μία τρύπα στη δεξιά πλευρά του κρανίου! Μόλις κατάλαβε το λάθος του, ατάραχος έκλεισε τη λάθος τρύπα και ξεκίνησε να τρυπάει στη σωστή πλευρά. Ευτυχώς η γυναίκα, αν και με δύο τρύπες στο κρανίο, επέζησε έστω και λίγο παραπάνω ταλαιπωρημένη.

Του ακρωτηρίασαν λάθος… πόδι
Μια σοβαρή πάθηση είχε δημιουργήσει στον 52χρονο Willie King ανεπανόρθωτη βλάβη κι έτσι έπρεπε να προβεί σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του. Η επέμβαση ξεκίνησε και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η χειρουργική ομάδα κατάλαβε ότι αφαιρούσε το… λάθος πόδι! Το αποτέλεσμα ήταν ο Willie να χάσει και τα δυο του πόδια, ενώ το θέμα όπως ήταν φυσικό έφτασε στα δικαστήρια. Ο άτυχος άντρας πέτυχε να λάβει το ποσό των 900.000 δολαρίων ως αποζημίωση, όμως η ψυχική οδύνη δεν αποζημιώθηκε ποτέ!

Αφαίρεσαν κατά λάθος το υγιές νεφρό
Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον ένα του νεφρό και η αφαίρεση ήταν μονόδρομος για το νεαρό άντρα από τις ΗΠΑ. Μόνο που στις εξετάσεις που ακολούθησαν και στις βιοψίες που έγιναν στο πάσχον όργανο προκειμένου να προσδιοριστεί η θεραπεία ανακαλύφθηκε ότι ο εν λόγω νεφρός ήταν απολύτως υγιής. Ο χειρουργός είχε αφαιρέσει το λάθος νεφρό!!!

Αυτοκτόνησε από λάθος του αναισθησιολόγου…
Ο κ. Sherman Sizemore είχε συνεχόμενους πόνους στην κοιλιά όταν οι γιατροί αποφάσισαν να προβούν σε μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση προκειμένου να ανακαλύψουν την αιτία. Ο αναισθησιολόγος χορήγησε στον ασθενή φάρμακα για να μουδιάσει αλλά απέτυχε στη γενική αναισθησία. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο άτυχος ασθενής να αισθάνεται τρομερό πόνο κατά την επέμβαση αλλά να μην μπορεί να κινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Η εμπειρία ήταν τρομακτική και επηρέασε τόσο πολύ τον Sherman που δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο… αυτοκτόνησε.

Παρέκαμψαν τη λάθος αρτηρία
Ο κωμικός ηθοποιός Dana Carvey υποβλήθηκε σε διπλό by pass στην καρδιά του με αίσια έκβαση. Οι ενοχλήσεις, όμως, επανεμφανίστηκαν μετά από λίγο διάστημα γεγονός που τον οδήγησε σε μια σειρά νέων εξετάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό: Ο γιατρός που τον χειρούργησε είχε παρακάμψει τη λάθος αρτηρία! Έτσι ο άτυχος άντρας έπρεπε να χειρουργηθεί ξανά για να ανοιχτεί η σωστή αρτηρία. Το δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

More from Jenny

Καλλιτέχνες έφτιαξαν ένα τεράστιο γκράφιτι στη Φρανκφούρτη για τον μικρό Αϊλάν

Ένα τεράστιο γκράφιτι με την εικόνα του μικρού Αϊλάν Κούρντι, οι φωτογραφίες...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *