ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έχει σαν συνέπεια την μαζική φυγή ανθρώπων και κυρίως νέων επιστημόνων. Από την Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα (Eures) το 2011 και το 2012 κατεγράφηκε η πιο έντονη τάση φυγής, με κορύφωση το 2013.

Συνήθως τα άτομα που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, ηλικιακά είναι από 20-35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δυο χρόνια απευθύνονται στο Eures και άτομα άνω των 45 ετών με οικογενειακές υποχρεώσεις. ‘Οταν πρόκειται για νεότερες ηλικιακά ομάδες η αναζήτηση εργασίας όσον αφορά τη γκάμα επαγγελμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι οι περισσότεροι από τους ‘Ελληνες που απευθύνθηκαν παλαιότερα στο Eures διερευνούσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους την ξένη αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η γλώσσα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην εργασιακή κινητικότητα. Η γλώσσα είναι αυτή που κατευθύνει άλλωστε και προς τον προορισμό.
Κοινός παρονομαστής όσων θέλουν να δουλέψουν σε ξένη χώρα, είναι η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Κατά την έναρξη της κρίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, κυρίως από ανθρώπους που δεν μιλούσαν ξένες γλώσσες. Παράλληλα, πολλοί ήταν οι καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης που αναζήτησαν και βρήκαν δουλειά στην Κύπρο.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα αλλά και με την πιστοποίηση που ζητούν στο εξωτερικό και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί των Ελλήνων πάντως, με σειρά προτίμησης είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eures, όλες οι ειδικότητες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό που, επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι για ποιες ειδικότητες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αγορές εργασίας. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα περιζήτητες οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (εκτός των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου.

Για τις εργασιακές δυνατότητες που δίνονται σε κάποιον στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μπορεί να ενημερωθεί επικοινωνώντας με το γραφείο Eures στην Αθήνα.

More from ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ

Θέλεις να δουλέψεις στο Facebook ?

Οι «τρελές» ερωτήσεις που κάνει το Facebook σε έναν υποψήφιο για πρόσληψη. Θεωρείται...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *