ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΕΡΓΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Το όνομά του Μανόλης Βεληβασάκης. Χρόνια τώρα, κατασκευάζει σε όλο τον κόσμο ουρανοξύστες!
Τον τελευταίο καιρό, κατασκευάζει στη Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο ουρανοξύστη στον κόσμο, ύψους 1001 μέτρων, που είναι 2,5 φορές υψηλότερο κτίριο από τους άλλοτε δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

Ο Μανόλης Βεληβασάκης έχει έδρα την Νέα Υόρκη και είναι στέλεχος της Ελληνικής ομογένειας της Αμερικής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια της Κρήτης πήγε το 1970 στην Αμερική σπούδασε πολιτικός μηχανικός, έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Design Institute και είναι ένας από τους κύριους μετόχους σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς μελετητικές-τεχνικές εταιρείες που ειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων ουρανοξυστών και αθλητικών σταδίων.

Η εταιρεία του κ. Βεληβασάκη είχε αναλάβει τις διαδικασίες κατεδάφισης και εκκαθάρισης των «χτυπημένων» από τους τρομοκράτες δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη και τώρα στον ίδιο χώρο χτίζεται η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Για την ανέγερση του Ναού ο Μανόλης Βεληβασάκης συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα (μακέτα-φωτογραφία), ενώ το έργο κατασκευής βρίσκεται στα πρώτα στάδια.

Η εταιρεία του Κρητικού μηχανικού-μελετητή έχει κατασκευάσει ουρανοξύστες και πολλά μεγάλα κτίρια στην Αμερική, Ντουμπάι, Κίνα, Βιετνάμ, Ν. Κορέα, Ρωσία, Τουρκία, Ευρώπη, Αζερμπαϊτζάν, ενώ δεν διστάζει να δραστηριοποιηθεί ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση όπως στο Ν. Ιράκ με την κατασκευή υποδομών και ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 60 χιλ. θέσεων.

Ο Κρητικός μηχανικός, στο Ντουμπάι έκανε πολλές δουλειές στο παρελθόν αλλά υπήρξαν προβλήματα με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας ενώ ανέφερε «ως ανοιχτούς επενδυτικούς παραδείσους» το Κουβέιτ, το Αμπού Ντάμπι, τη Σαουδική Αραβία, τη Ντόχα κ.α.
Ο κ. Βεληβασάκης, μιλώντας στο ‘Εθνος, αποκάλυψε πως στην Τζέντα κτίζεται τώρα το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο ύψους 1001 μέτρων, που βρίσκεται στο 40ο πάτωμα ενώ συνολικά θα είναι 190 όροφοι. Θα είναι, όπως εξηγεί, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο και θα έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια και περιλαμβάνει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, γραφεία, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας κ.α. Το εμπορικό κέντρο, προσθέτει, ανήκει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Άλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ που θεωρείται από τους ισχυρότερους οικονομικά στον Αραβικό κόσμο.

 

velibasakis-ouranoxistis

More from Jenny

Μελλοντικές εργασίες από το σπίτι για όλους

Είτε είστε απομονωμένοι, είτε ψάχνετε για μια δουλειά με περισσότερη ευελιξία, ενώ...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *