ΟΙ ΔΥΟ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η φυματίωση θεωρείται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος διεθνώς, μαζί με το AIDS.

Κάθε μία από τις δύο ασθένειες σκότωσε 1,1 έως 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2014. Οι θάνατοι από φυματίωση ήσαν 1,5 εκατομμύρια πέρυσι (890.000 άνδρες, 480.000 γυναίκες και 140.000 παιδιά), αλλά οι 400.000 καταγράφηκαν επισήμως ως θάνατοι από AIDS, επειδή αφορούσαν ασθενείς με τον ιό HIV. Οι θάνατοι από AIDS ήσαν 1,2 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των 400.000 που είχαν επίσης φυματίωση).

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη φυματίωση είναι απαράδεκτα, από τη στιγμή που η νόσος -αντίθετα με το AIDS- είναι θεραπεύσιμη. Για «αποκαρδιωτικά» στατιστικά στοιχεία έκαναν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα χάνει έδαφος στη μάχη κατά της φυματίωσης, καθώς η νόσος γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα.

Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι, καθώς ο ρυθμός θανάτων από φυματίωση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990 και ο αριθμός νέων λοιμώξεων πέφτει με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% μετά το 2000. Όμως εξίσου γρήγορα μειώνονται οι θάνατοι από AIDS λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντιικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια εκτίμηση του ΠΟΥ, πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τον απλό ιό του έρπη (HSV-1) που συνήθως εμφανίζεται στο στόμα και τον οποίο συνήθως έχουν κολλήσει στην παιδική ηλικία τους. ‘Αλλα 417 εκατομμύρια άτομα 17 έως 50 ετών πάσχουν από τον έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV-2).

Ο HSV-1 εμφανίζεται ολοένα συχνότερα και στα γεννητικά όργανα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, επειδή η βελτιωμένη υγιεινή μειώνει τις μολύνσεις κατά την παιδική ηλικία, με συνέπεια οι άνθρωποι να τον κολλάνε πλέον μέσω του στοματικού σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο ιός HSV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να μολυνθεί κανείς με τον ιό HIV του AIDS, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον απλό έρπη, ο οποίος όμως μπορεί να προκαλέσει άλλες επιπλοκές, όπως η εγκεφαλίτιδα.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού του απλού έρπη και εάν ένα εμβόλιο για την πρόληψη του HSV-2 μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για τον ιό HSV-1, αυτό θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες κλινικές δοκιμές.

More from Jenny

Σίντι Κίμπερλι: Kαριέρα με τη δύναμη των social media

Η δύναμη των social media αποδεικνύεται καθημερινά στο πόσο μπορεί να επηρεάσει...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *