Η πραγματική όψη της Γης χωρίς νερό

Το τελευταίο διάστημα, μια ιδιαίτερη κινούμενη εικόνα GIF κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στην οποία διακρίνεται η Γη όπως θα ήταν “χωρίς νερό”. Παρουσιάζετε με αλλοιωμένη μορφή, έντονες καμπύλες και σαν να την τσαλάκωσαν. Ωστόσο αυτή δεν είναι μία απεικόνιση της Γης χωρίς νερό.

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα μοντέλο του γεωειδούς της Γης. Ήταν ένας τρόπος για να περιγραφεί το βαρυτικό πεδίο της Γης. Ο σχεδιαστής του GIF Ales Bezdek χαρακτηριστικά αναφέρει ότι « Η βαρύτητα της Γης δεν είναι λεία στην επιφάνεια, αντιθέτως παρουσιάζετε πιο έντονα σε ορισμένα σημεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη δεν αποτελεί μια τέλεια ομοιογενή σφαίρα (δηλαδή η εσωτερική της πυκνότητα παρουσιάζει ανομοιογένεια), με αποτέλεσμα να επηρεάζετε η βαρύτητα της επιφάνειας».

default2 Όταν στέκεστε στην επιφάνεια της Γης, φαίνεται ότι η βαρύτητα σας τραβά προς το κέντρο. Αλλά αν σταθείτε δίπλα σε μια περιοχή όπου η εσωτερική πυκνότητα είναι μεγαλύτερη, η βαρύτητα θα σας τραβήξει λίγο προς την άκρη, μακριά από το κέντρο. Το γεωειδές διάγραμμα δείχνει ακριβώς αυτό.

Ακούγεται παράξενο, αλλά έτσι είναι: αν είστε στην άκρη του «λόφου», που απεικονίζετε στο γεωειδές, δεν θα προσελκύσει απευθείας στο κέντρο της Γης αλλά κάθετα προς την επιφάνεια στην οποία στέκεστε. Το συγκεκριμένο γράφημα έχει παραμορφωθεί εσκεμμένα έτσι ώστε να γίνει αντιληπτή η άνιση κατανομή του βαρυτικού πεδίου της Γης.

Εάν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε πως θα ήταν η επιφάνεια της Γης χωρίς νερό δείτε την εικόνα ακριβώς από κάτω

default3 Μια τέτοια σφαιρική σταγόνα θα προκύψει εάν στραγγίξετε όλους τους ωκεανούς της Γης (μαζί με το νερό που εξατμίζετε, τις λίμνες, τα πολικά καλύμματα πάγων , και ούτω καθεξής). Δεν είναι τόσο πολύ σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, έτσι δεν είναι; Η μικρή σταγόνα αντιπροσωπεύει την ποσότητα γλυκού νερού στη γη, στις λίμνες και τα ποτάμια, η μικροσκοπική σταγόνα το πόσιμο νερό από τις λίμνες και τα ποτάμια.  

More from Elena

The Best 100 Clubs on the World 2015

The Best 100 Clubs on the World 2015 Το αγγλικό περιοδικό DJ...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *