ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Χρησιμοποιώντας υαλουρονικό οξύ, η Μυρτώ Κορογιαννάκη, κατασκεύασε μαζί με την επιστημονική της ομάδα, φακούς επαφής για ασθενείς με γλαύκωμα.
Οι συγκεκριμένοι φακοί με ελεγχόμενο τρόπο χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στο μάτι, διοχετεύοντάς την για πολλές ημέρες και απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τις φαρμακευτικές σταγόνες.

“Έτσι, μέσω των φακών γίνεται μια στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου” συμπληρώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως χρησιμοποιούν φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες δύο φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθηση από την οποία πάσχουν. Ωστόσο αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αναποτελεσματικές καθώς μόλις το 5% του φαρμάκου περνά στον κερατοειδή. “Το υπόλοιπο του φαρμάκου καταλήγει στην περιοχή γύρω από το μάτι ή στο κυκλοφοριακό σύστημα κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες” εξηγεί η Κορογιαννάκη.

Το 2012, η ομάδα της ερευνήτριας ανέπτυξε ένα σύστημα που βοηθά την ανώδυνη χορήγηση φαρμάκου στο πίσω μέρος του ματιού, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τη ρουτίνα των φαρμάκων που χορηγούνται στο μάτι με σύριγγα κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Η ίδια ανήκει στην ομάδα των ερευνητών του εργαστηρίου Heather Sheardown οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος του ματιού.

Το 2015, το Heather Sheardown μετονομάστηκε σε Canada Research Chair in Ophthalmic Biomaterials and Drug Delivery Systems και δραστηριοποιείται στην κατασκευή βιοϋλικών φακών επαφής ή εμφυτεύσιμων φακών και τοπικών κολλυρίων.
Η Μυρτώ Κορογιαννάκη έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2005-2010), το μεταπτυχιακό της στον ίδιο τομέα αλλά και το διδακτορικό της με θέμα Chemical Engineering, Ophthalmic Biomaterials από το Πανεπιστήμιο McMaster.

More from Jenny

Κώστας Βουτσάς, ο αιώνιος έφηβος του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Κώστας Βουτσάς έφυγε για τη γειτονιά του Νίκου Κούρκουλου και του...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *