ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ

Όλο και περισσότερα χρόνια ζει πλέον ο άνθρωπος και για πρώτη φορά στην ιστορία (από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία), το προσδόκιμο ζωής ξεπέρασε τα 80 χρόνια αγγίζοντας τα 80,5 έτη το 2013, στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε κάθε περίπτωση, οι αποκλίσεις στο προσδόκιμο που παρουσιάζονται μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι μεγάλες.

“Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση”, δηλαδή ο αριθμός κατά μέσον όρο των ετών που αναμένεται να ζήσει μια γενιά αν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες θνησιμότητας του έτους της γέννησής της, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 χρόνια από το 1970, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο “Πανόραμα της Υγείας 2015”.

Το προσδόκιμο “εξακολουθεί να αυξάνεται τακτικά” κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μήνες ετησίως και “τίποτε δεν προμηνύει μια επιβράδυνση” του αυξητικού αυτού ρυθμού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευκρινίζει ο διεθνής οργανισμός που αριθμεί 34 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές από τις ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως το Μεξικό, η Χιλή ή η Τουρκία.

Πρώτες στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Γαλλία: το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις χώρες αυτές, ανδρών και γυναικών μαζί, όπως υπολογίστηκε για το 2013, ξεπερνάει τα 82 έτη, με την Ιαπωνία να φτάνει τα 83,4 έτη και την Ισπανία τα 83,2 έτη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση του καταλόγου αυτού των 34 χωρών μελών με προσδόκιμο τα 81,4 έτη.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κατά φθίνουσα σειρά η Ινδονησία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με τις τρεις τελευταίες να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρική.

Στο κάτω μέρος του καταλόγου βρίσκονται εξάλλου και το Μεξικό (74,6 έτη), η Ουγγαρία (75,7 έτη), η Σλοβακία (76,5 έτη) και η Τουρκία (76,6 έτη). Ωστόσο για την τελευταία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι έχει σημειώσει “σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μακροβιότητα” και πλησιάζει γρήγορα τον μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης αυτής με προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση τα 78,8 έτη, αν και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία ανά κάτοικο.
Η κακή αυτή θέση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην κατάταξη αυτή εξηγείται επίσης από την “δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα προβλήματα πρόσβασης και συντονισμού στην περίθαλψη για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες”, προσθέτει ο οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ καταχώρισε επίσης τις χώρες μέλη του ανάλογα με διάφορους παράγοντες κινδύνου για την υγεία: το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την παχυσαρκία των ενηλίκων, όπως και τα ποσοστά των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών.

“Η πλειονότητα των χωρών παρουσιάζει κακά αποτελέσματα τουλάχιστον σε έναν από αυτούς τους δείκτες παραγόντων κινδύνου”, σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.

More from Jenny

Όσα πρέπει να έχεις μάθει για το σεξ πριν κλείσεις τα 25

Η δεκαετία των 20 είναι μια περίοδος αρκετά διδακτική. Μια ηλικιακή πλατφόρμα...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *