Ανεργία η… κολλητή μας φίλη

Η ανάγκη για εργασία αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη της πολυδιάστατα. Η όποια εργασία εκτός του ότι εξασφαλίζει μια πιο άνετη καθημερινότητα, προσφέρει τα μέγιστα στην ψυχική ισορροπία του ανθρώπου.

Τί γίνεται όμως όταν στις μέρες που διανύουμε τείνει να γίνει είδος πολυτελείας; (κάτι σαν την Porche). Ποιοί, πότε και γιατί είναι υπεύθυνοι, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αρέσκεται στην εργασία και την αποζητά πλέον σαν νερό σε έρημη γη… Καμία υπερβολή στα γραφόμενα! Αμέτρητα βιογραφικά στέλνονται καθημερινά από χιλιάδες υπολογιστές που οι χρήστες τους αγωνιούν και περιμένουν ν’ ανοίξει η πολυπόθητη πόρτα της εργασίας. Εφημερίδες και sites αγγελιών, γεμάτα από δημοσιεύσεις επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους.

Εδώ πολλά τα συμβάντα. Ή το τηλέφωνο δεν θα απαντά/κλειστό, ή θα ακούσει ο υποψήφιος εργαζόμενος την … υπέροχη γι’ αυτόν απάντηση “η θέση καλύφθηκε”. “Μα πότε καλύφθηκε;”, εύλογα αναρωτιέται. Σήμερα έγινε η ανάρτησή της. Η απάντηση δεν θα έρθει φυσικά ποτέ.

Υπάρχει και ο γνωστός και μη εξαιρετέος τρόπος εύρεσης εργασίας, το λεγόμενο μέσον. Δεν έχει σημασία, το είδος της δουλειάς. Το μέσον λειτουργεί καταλυτικά, ακόμα και σε περίπτερο να θέλεις να δουλέψεις. Κι έπειτα αν είσαι τυχερός και σου απαντήσουν κάποτε στο βιογραφικό, ακολουθούν οι περιβόητες συνεντεύξεις.

Άπειρες συνεντεύξεις υποψηφίων εργαζομένων καθημερινά σε κάθε είδους δουλειά, με την αγωνία διάχυτη για το αποτέλεσμα. Δεν συζητάμε για την προετοιμασία πριν τη συνέντευξη! Να φορέσω κάποιο καλύτερο ρούχο, να φτιάξω τα μαλλιά μου, να… να… Κι όλα τούτα για ΜΙΑ θέση εργασίας. Επαίτες για το αυτονόητο.

Προσφορά εργασίας. Ανεργία. Τι “όμορφη” λέξη! Έχουν καταστραφεί ψυχές, συνειδήσεις, οικογένειες, μετανάστες σε άλλα μέρη για χάρη της. Κατευθυνόμενη ή κατευθύνουσα?

Όπως κι αν έχει, ό,τι κι αν συμβαίνει, οι σωρείες των αγγελιών, τα στιβαγμένα βιογραφικά που τα περισσότερα καταλήγουν σε κάποιο κάδο απορριμάτων, οι εργοδότες που όταν και αν βρεθούν, με ύφος καρδιναλίου προσφέρουν ψίχουλα θεωρώντας ότι κάνουν και χάρη, εξευτελίζοντας έτσι την όποια αξιοπρέπεια, τα μυαλά των ανθρώπων που εξαιτίας της ανεργίας έχουν κάνει “φτερά”, όλα αυτά κι άλλα πολλά πρέπει άμεσα και με κάθε τρόπο να σταματήσουν.

Η εργασία είναι το δικαίωμα του καθενός να είναι ενεργός στη ζωή. Και την κατάντησαν αρρώστια, πληγή που πονά, αναστάτωση της ψυχής και του σώματος. Κι αύριο νέα μέρα ξημερώνει, αλλά το σίγουρο είναι πως την μόνη που δεν θέλουν οι άνθρωποι για “κολλητή” τους φίλη, σίγουρα είναι η ανεργία…

 

More from Jenny

Η πιο επικίνδυνη πισίνα του κόσμου!

Η πιο επικίνδυνη πισίνα στον κόσμο λέγετε και devil’s pool (πισίνα του...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *