Το κάπνισμα και το “γρήγορο φαγητό” γερνούν τον εγκέφαλο κατά 6 χρόνια!

Έρευνα δείχνει πως, η νικοτίνη και το “γρήγορο φαγητό” προκαλούν στους εφήβους ανεπανόρθωτες βλάβες στη μνήμη και τη μαθησιακή τους ικανότητα. Ο ρόλος της διατροφής και του τρόπου ζωής στην διάρκεια της εφηβείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως επισήμαινουν Αμερικάνοι επιστήμονες.

Η ερεύνα έγινε σε δείγμα 3.596 ατόμων από το 1980 εώς σήμερα. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”, οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο ατόμων -από την παιδική έως την ενήλικη ζωή- και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές κάπνιζαν ή είχαν υψηλή χοληστερόλη, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γερασμένο εγκέφαλο, περισσότερο από ότι θα έπρεπε να έχουν με βάση την ηλικία τους.

Η νικοτίνη και το “γρήγορο φαγητό” προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο εφήβων, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εθελοντές επί 31 χρόνια, απο το 1980 έως το 2011, παρακολουθώντας τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα ιατρικά τους αρχεία κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το αν κατά την ενήλικη ζωή ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής, μια κακή διατροφή σε συνδυασμό με το κάπνισμα στην διάρκεια της εφηβείας μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλό μας.

 

Νικοδήμου Παρασκευή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις!

More from Παρασκευή Νικοδήμου

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία!

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχουν συζητηθεί...
Read More