Ρόδια για τύχη και καλή υγεία!

Την πρωτοχρονιά, στη χώρα μας, όπως αναφέρει η παράδοση « θυσιάζουμε» ένα ρόδι στον «βωμό» της καλής τύχης. Εκείνος ο οποίος επιλέγεται για το ποδαρικό, το σπάει μπροστά από την πόρτα με το που θα μπει μέσα στο σπίτι. Όσο περισσότερα τα σπόρια που θα αγγίξουν το πάτωμα, τόσο μεγαλύτερη τύχη, χαρά και ευτυχία θα φέρει ο νέος χρόνος.

Οι λέξεις ρόδι και ροδιά είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις έννοιες ροή και δύναμη. Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη)

Σκεφτήκατε όμως ποτέ τι θα γίνει αν προσθέσετε αυτό τον τυχερό καρπό στην διατροφή σας; Το ρόδι έχει ονομαστεί από πολλούς ως “κόκκινος χρυσός”, αφού έχει υψηλή διατροφική αξία, σημαντικές θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει περίπου το 40 – 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α,Ε και περιέχει μια πληθώρα μεταλλικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου, του μαγνησίου, του φώσφορου, του καλίου, του ψευδάργυρου και του σεληνίου.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών με αποτέλεσμα να προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά αυτά εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης (ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης) και μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερολης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Το ρόδι επιπρόσθετα, επιβραδύνει την εξέλιξή του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που σε αφθονία υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν αλλά και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως αυτόν του προστάτη, αλλά και του δέρματος. Το ρόδι επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε το χυμό των σπόρων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι ή σε σμούθις, στις σαλάτες, στο ρύζι ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες για το ψητό κρέας.

Και μην ξεχνάτε ότι ναι μεν το ρόδι δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου, μπορούμε όμως το φυλάξουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας και να το γευόμαστε όποτε μας αρέσει!

Νικοδήμου Παρασκευή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις!

More from Παρασκευή Νικοδήμου

Σύκο! Το Φάρμακο Σου!!

H ομορφία ενός αφράτου και ώριμου σύκου είναι σήμα κατατεθέν για το...
Read More