«Πράσινη αποτοξίνωση» μετά τις γιορτές

«Βοήθεια!» θα φώναζε το ταλαιπωρημένο στομάχι μας, αν είχε φωνή, καθώς η υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού τις ημέρες των γιορτών και οι «θερμιδικές βόμβες»  που καταναλώσαμε αποσυντόνισαν πλήρως τη διατροφική μας ρουτίνα και κυρίως τον οργανισμό μας.

 Τα συνεχόμενα τραπέζια των γιορτών περιέχουν πληθώρα θερμίδων και λιπαρών τροφίμων, προκαλώντας ένα τεράστιο σοκ στον οργανισμό μας. Είναι ευκαιρία λοιπόν μετά τις γιορτές να τροποποιήσουμε την καθημερινή μας διατροφή και να στραφούμε σε «πράσινες τροφές», σε δημητριακά ολικής άλεσης, σε όσπρια και ανεπεξέργαστους ξηρούς καρπούς.

Ένα πλάνο φυτοφαγικής διατροφής, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημαενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημααποτοξινώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αυξάνει την ενέργεια και την ζωντάνια.

Η «πράσινη αποτοξίνωση» βασίζεται σε συνδυασμούς φυτικών τροφών και στις εναλλακτικές πηγές πρόσληψης απαραίτητων συστατικών που  συνήθως προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 Σε μια τέτοιου είδους διατροφή αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών (ζυμαρικών, πατάτας, ρυζιού), οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών. Κατ΄ επέκταση, υπάρχει αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών που προάγουν την καλή λειτουργίας του εντέρου ενώ παράλληλα, περιορίζεται σημαντικά η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και μηδενίζεται η πρόσληψη χοληστερόλης.

Είναι ελλιπής μια τέτοια δίαιτα σε θρεπτικά συστατικά;

Τα επίπεδα πρόσληψης των περισσότερων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αυξάνονται. Μια μικρή μείωση μπορεί να παρατηρηθεί στην πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β12, καθώς η μορφή με την οποία εμπεριέχονται στα φυτικά τρόφιμα είναι λιγότερο αξιοποιήσιμη.  Ωστόσο με τον κατάλληλο σχεδιασμό του διαιτολογίου μπορούμε να πετύχουμε πλήρη κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών.

Συμπερασματικά η υιοθέτηση της  «πράσινης αποτοξίνωσης» παρέχει:

  •          Πλήρη θρεπτική κάλυψη με λιγότερες διατροφικές τοξίνες και  μηδενική πρόσληψη χοληστερόλης.
  •       Αποτοξίνωση του οργανισμού και βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, του πεπτικού συστήματος και του ήπατος.
  •       Ελάττωση της ολικής χοληστερίνης αίματος και της αρτηριακής πίεσης.
  •       Περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια.
  •       Ενεργοποιεί την απώλεια λίπους και κατά συνέπεια σωματικού βάρους

Μια τυπική μέρα «πράσινης αποτοξίνωσης» μπορεί να περιλαμβάνει:

Πρωινό: Ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι + μέλι μαζί με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλί με ρόδι

Δεκατιανό: Φρούτα με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς

Μεσημεριανό:  Όσπρια ή λαδερά με ρύζι ή ψωμί ολικής άλεσης  μαζί με πράσινη σαλάτα

Απογευματινό:  Ένα πράσινο σμούθι + μια μπάρα δημητριακών

Βραδινό: Βραστά λαχανικά ή χόρτα με ψωμί ολικής άλεσης και ελιές

Νικοδήμου Παρασκευή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις!

More from Παρασκευή Νικοδήμου

Κρύο καιρός για…κάστανα!!!

Τα πρώτα κρύα κάνουν την εμφάνιση τους και μαζί μ αυτά και...
Read More