Καιρός για σταφύλια!

Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, ο μήνας του τρύγου και τα πρώτα σταφύλια είναι έτοιμα στο τραπέζι μας για κατανάλωση! Αλήθεια πόσο θρεπτικά είναι άραγε; Πόσα μπορούμε να τρώμε την ημέρα; Παχαίνουν τελικά;

Το σταφύλι, ο καρπός του αμπελιού ή κλήματος διαφορετικά, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την διατροφή των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων. Καταναλώνεται φρέσκο ή αποξηραμένο. Επίσης μπορεί να μας δώσει προϊόντα όπως τον μούστο, το κρασί, το ξύδι και το πετιμέζι.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σταφυλιών στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα τους , λευκά, κόκκινα ή μαύρα. Και οι 3 ομάδες σταφυλιών είναι εξίσου θρεπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά χρήσιμα μέταλλα όπως μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο και πολύτιμες βιταμίνες όπως Θειαμίνη (Βιτ Β1), ριβοφλαβίνη (Βιτ Β2) , πυριδοξίνη (Βιτ Β6), Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ.
Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες καλίου, που έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.
Οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή και η ρεσβερατρόλη που είναι τα κύρια συστατικά των σταφυλιών εμποδίζουν την δημιουργία και την δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό λόγω τον ισχυρών αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Επίσης, έχουν καρδιοπροστατευτική και προληπτική αντικαρκινική δράση.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Τρώτε τα σταφύλια μαζί με τα κουκούτσια τους!! 
Τα κουκούτσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνης C. Βοηθούν επίσης στον καθαρισμό του αίματος ,απομακρύνοντας τις άχρηστες ουσίες. Προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου, λοιμώξεων και αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων. Έχουν αντιβακτηριακές , αντιισταμινικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Επίσης προστατεύουν τους πνεύμονες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο γρίπης, κρυολογήματος και άλλων παθήσεων που συνδέονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Τελικά παχαίνουν τα σταφύλια;
Τα σταφύλια αποδίδουν 65-80 θερμίδες ανα 100 γρ, 16.1 γρ υδατανθράκων , 79.3 γρ νερό και 0.9 γρ φυτικές ίνες. Ένα ισοδύναμο φρούτου για το σταφύλι είναι μόλις 12 ρόγες και όχι ένα ολόκληρο τσαμπί.
Η φυσική γλυκύτητα των σταφυλιών οφείλεται στα φυσικά τους σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη. Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.

Μέση διατροφική ανάλυση 100g σταφυλιού
Θρεπτικό συστατικό Τιμή % της ΣΗΠ*
Ενέργεια 69 Kcal 3.5%
Υδατάνθρακες 18 g 14%
Πρωτεΐνες 0.72 g 1%
Ολικά λιπαρά 0.16 g 0.5%
Διαιτητικές ίνες 0.9 g 2%

* ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Πηγή : USDA National Nutrient data base

Απολαύστε!!
 Σταφύλια φρέσκα σαν επιδόρπιο ή σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
Φρουτοσαλάτες , αναμιγνύοντας σταφύλια με όποια άλλα φρούτα προτιμάτε. (μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς)
 Σταφύλια σε γιαούρτι σε συνδυασμό με μέλι και ξηρούς καρπούς για πρωινό ή σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Δοκιμάστε!! Σαλάτα με σταφύλι, λαχανίδα kale και κινόα!
Συνταγή:
1 λαχανίδα ή 1 μαρούλι σγουρό
½ φλ. σταφύλια κόκκινα ή λευκά
1 ωμό φρέσκο μπρόκολο
½ φλ. κινόα μαγειρεμένο
1 χούφτα καρύδια
1 κ.γ λιναρόσπορο
Λάδι, ξύδι βαλσάμικο, μέλι
Αλάτι

 

Νικοδήμου Παρασκευή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

~Υγεία, δεν είναι τα κιλά που χάνεις αλλά η ζωή που κερδίζεις! 

 

More from Παρασκευή Νικοδήμου

Προλάβετε το κρυολόγημα με φυσικά αντιβιοτικά!!

Ναι είναι η εποχή του κρυολογήματος κι όσο οι θερμοκρασίες ανεβοκατεβαίνουν, τόσο...
Read More